Fria Tidningen

Snacka dig till bättre sex

Det finns en föreställning om att sex ska fungera av sig självt, nästan automatiskt. Men sexualupplysaren Malinda Flodman menar att vi har mycket att vinna på att börja prata om hur vi vill ha det i sängen.

Tema Sex
Del 2: Kommunikation

Kommunikation kan göra sexlivet mycket bättre, enligt sexualupplysaren Malinda Flodman. Men många upplever det som pinsamt eller avtändande att börja prata om vad de tycker om. Det kan få konsekvenser.

– I bästa fall blir sexet bara slentrian och tråkigt. I värsta fall kan du göra saker som den andra personen inte vill.

Särskilt i heterosexuella relationer finns en stark föreställning om att penetrerande sex är det ”riktiga” sexet. Män förväntas alltid kunna och vilja penetrera medan kvinnor förväntas att kunna och vilja omsluta en penis.

– Men så funkar inte sex. Många tycker om andra saker också och alla gillar inte vaginalt samlag.

I stället för att bara tänka ”åh, om ändå hen kunde byta ställning nu” eller ”det skulle kännas bättre om vi gjorde på ett annat sätt”, så kan vi uttrycka våra önskemål.

Malinda Flodman säger att sexlivet kan bli bättre snabbare genom verbal kommunikation än om vi bara förlitar oss på kroppsspråk och hintar.

– På längre sikt kan det leda till att ni testar nya saker, utvecklas tillsammans och lär känna varandra bättre. Många är rädda för att bryta spänningen, men det kan också vara upphetsande att prata om sex och planera vad ni vill göra ihop.

För den som inte pratat om sex tidigare kan det kännas pinsamt eller konstigt att börja. Men det går att öva bort.

Malinda Flodman tycker att det ofta är bra att börja med sig själv. Att skriva en sexdagbok med sina tankar om sex och vad som verkar spännande att testa.

Nästa steg kan vara att prata anonymt med folk på nätet och därefter med en nära vän. Öva hemma och säg högt för dig själv vad du skulle vilja säga till din partner.

Sedan är det bara att ta ett djupt andetag och våga.

– Jag tror att de flesta har ett uppdämt behov av prata om sex. När jag pratar om ämnet på olika workshops märks det att många känner en lättnad över att vara i en situation där det är okej att prata om det.

Hon menar att det kan vara lättare att kommunicera med en ny partner än någon vi känner och kanske har fastnat i inkörda mönster med. En del är också rädda att partnern inte gillar det de vill testa eller tar samtalet som kritik.

– Visst finns det en sådan risk, det beror på hur det läggs fram. Men det blir lättare om partnern försöker se att det inte handlar om ett personligt påhopp utan om en önskan att prata om hur sexet ska se ut. Det är också ett tillfälle att själv säga vad han eller hon själv tänkt på.

Malinda Flodman menar att de som varit tillsammans eller haft sex under en längre tid och tycker att det är jobbigt att ta upp ämnet kan göra det vid en ickesexuell tidpunkt, som under en promenad eller vid frukosten.

– Då hänger inte sexet i luften och du behöver inte vara rädd för att bryta stämningen eller något liknande.

Men tänk också på att kommunikation inte alltid måste bestå av ord. Det går att förmedla vad ni gillar med hjälp av till exempel kroppsspråk.

Du kan till exempel visa din partner vad du tycker om genom att ta på dig själv eller ta partnerns hand och visa vad hen ska göra.

Malinda Flodman menar att även lyhördheten går att träna upp.

– Det kan vara svårt, särskilt om du inte känner den andra personen. Ett sätt är att försöka påminna sig själv om att lyssna och känna efter om partnern försöker säga eller visa något. Lättast är att fråga om du känner dig osäker, då slipper du oroa dig för att tolka fel.

Fakta: 

8 tips till bättre kommunikation

• Våga gå utanför normerna för hur sex ska se ut och gå till. Fundera själv och tillsammans över vad just ni vill göra.

• Genom att tala om vad vi vill så blir sexlivet bättre. Risken för tråkigt slentriansex och att göra saker mot den andras vilja minskar.

• Många blir kåta av att prata om sex och vad de vill göra tillsammans.

• Känner du dig osäker kan det vara bra att ta små steg: reflektera över sex i en dagbok, chatta på nätet och öva själv hemma.

• Många har ett behov att prata om sex och blir glada när någon annan tar upp ämnet.

• Försök att inte se det som kritik om din partner vill prata om ert sexliv. Se det istället som en möjlighet att dela tankar och njuta mer ihop.

• Om det känns jobbigt att ta upp ämnet kan det vara bra att välja en ickesexuell situation för samtalet.

• Visa din partner vad du vill genom att ta på dig själv eller ta personens hand och visa vad du vill att hen ska göra.

Källa: Malinda Flodman, sexualupplysare

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Vi förväntas leva två och två

Tema Sex

Tvåsamhetsnormen är en av samhällets grundpelare, menar genusforskaren Malena Gustavson. Den som bryter mot den blir ifrågasatt. Men hur monogama är vi egentligen?

Fria Tidningen

"Ska ni inte ha ett riktigt förhållande snart?"

Tema Sex

Maria är gift med Anders men de har båda även sex med andra. Något som har mött en hel del motstånd hos omgivningen. "Många verkar tycka det är skrämmande när de inte kan kategorisera människor", säger Maria.

Fria Tidningen

Lär känna kroppen med hjälp av onani

Tema Sex

Enligt sexologen Suzann Larsdotter är onani fortfarande tabu för många. Men det är både ett bra sätt att lära känna sin kropp och en metod för att slappna av.

Fria Tidningen

© 2025 Fria.Nu