Fria Tidningen

Vi förväntas leva två och två

Tvåsamhetsnormen är en av samhällets grundpelare, menar genusforskaren Malena Gustavson. Den som bryter mot den blir ifrågasatt. Men hur monogama är vi egentligen?

Tema Sex
Del 3: Normkritik

Tvåsamhetsnormen beter sig som normer gör mest, enligt genusforskaren Malena Gustavson som är inriktad på bland annat kritiska sexualitetsstudier och normkritiska perspektiv. Hon menar att den ses som självklar och hela tiden återuppbygger sin egen självklarhet. Först när någon bryter mot normen genom att till exempel leva i ett öppet förhållande eller i en relation med tre personer märks det hur stark den är.

Malena Gustavsons erfarenhet är att omgivningen reagerar på olika sätt, ibland aggressivt, på att vissa väljer att ha till exempel polyamorösa relationer.

– De kan bli utskällda och en del personer som jag har träffat tycker att polygami är upprörande och fel. De beter som om de blev anklagade för något. Jag tror att det handlar om att de känner sig osäkra när någon visar att det går att leva på ett annat sätt.

Hon säger också att negativa reaktioner inte alltid behöver verka hämmande, de kan också väcka viljan att berätta om och hävda sina levnadsval.

Malena Gustavson tycker att problemet med normer är att de verkar exkluderande. Framför allt när det gäller vilka relationer som räknas.

– I dagsläget är det parrelationen som ska prioriteras framför andra relationer. De polamorösa som jag har intervjuat i min forskning ifrågasätter det och tycker till exempel att deras barn och vänner räknas lika mycket som en sexuell partner.

Samtidigt undrar hon hur monogamt det heteronormativa samhället faktiskt är. Som när det gäller otrohet till exempel.

– Många som lever monogamt utåt sett kan ha en eller flera partners vid sidan av. I de sammanhangen ses sex med fler än en person ofta som hyckleri eller svek.

Medier kan entusiastiskt berätta om olika sätt att leva på, men Malena Gustavson menar att toleransen har en gräns. Som när partiet Feministiskt initiativ ville avskaffa äktenskapet 2005.

– Då blev det ramaskri. Det romantiska äktenskapet är grundläggande för de föreställningar vi har om relationer. Väljer du något annat ställer du dig utanför gemenskapen. Även singlar eller de som inte letar efter en partner hamnar utanför. Rädslan för ensamheten kan leda till att en del stannar i destruktiva relationer.

Hon tror att den gemenskapen blir allt viktigare i vårt moderna samhälle där de sociala ritualerna som skapar samhörighet blir färre. Att äktenskapet är en av de ritualer som inte släpper greppet och som säger något om hur människor förväntas bilda känslomässiga relationer, nu även bland samkönade par.

– Det blev tydligt när partnerskapslagen gick igenom. Homosexuella som ingått partnerskap har blivit mer accepterade. Lagen har gjort deras tvåsamhet till något som liknar heterosexuellas, då blir den mindre främmande och skrämmande.

Men Malena Gustavson menar att partnerskapslagen verkade på två sätt. Dels var den resultatet av en rättighetsstrid som homorörelsen hade vunnit, men samtidigt blev det en reglering av något som tidigare varit ett frirum där folk kunde skapa sina egna normer och spelrum. Därför har många sökt sig till mer queera sammanhang där det funnits utrymme att göra på andra sätt. Som att vara tre eller fyra som är tillsammans, eller att ha en primärrelation men att var och en träffar andra partners vid sidan om.

Fakta: 

Poly

En polyrelation är en kärleks- och/eller sexuell relation med fler än två inblandade. Rent praktiskt kan detta se ut på mängder av olika sätt. Det kan till exempel vara ett par som samtidigt har kärleksrelationer med andra människor, eller tre personer som lever tillsammans. Det är det upp till dem som ingår i relationen att avgöra vad som är rätt.

Att vara polyamorös innebär att ha förmågan att känna romantisk kärlek till mer än en person åt gången.

Källa: RFSU

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

"Ska ni inte ha ett riktigt förhållande snart?"

Tema Sex

Maria är gift med Anders men de har båda även sex med andra. Något som har mött en hel del motstånd hos omgivningen. "Många verkar tycka det är skrämmande när de inte kan kategorisera människor", säger Maria.

Fria Tidningen

Snacka dig till bättre sex

Tema Sex

Det finns en föreställning om att sex ska fungera av sig självt, nästan automatiskt. Men sexualupplysaren Malinda Flodman menar att vi har mycket att vinna på att börja prata om hur vi vill ha det i sängen.

Fria Tidningen

Lär känna kroppen med hjälp av onani

Tema Sex

Enligt sexologen Suzann Larsdotter är onani fortfarande tabu för många. Men det är både ett bra sätt att lära känna sin kropp och en metod för att slappna av.

Fria Tidningen

© 2025 Fria.Nu