Fria Tidningen

"Ska ni inte ha ett riktigt förhållande snart?"

Maria är gift med Anders men de har båda även sex med andra. Något som har mött en hel del motstånd hos omgivningen. "Många verkar tycka det är skrämmande när de inte kan kategorisera människor", säger Maria.


FOTO: JENNIE AQUILONIUS

Tema Sex
Del 3: Normkritik

Maria och Anders har varit ett par i fem år. De pratade redan från början om att inte hålla sig strikt till varandra sexuellt. Båda kom från kraschade förhållanden och ville inte binda sig.

– Efter ett par månader blev vi kära och ett par, men fortsatte att träffa andra. Jag hade levt i ett långt monogamt förhållande och hade behov av att ligga runt, det har jag inte längre på samma sätt i dag, säger Maria.

Nyckeln till att få relationen att fungera är kommunikation, tror hon. Att prata om känslor och funderingar och inte förutsätta att partnern kan läsa ens tankar.

De har regler. Som att alltid använda kondom. Eller att inte prioritera en älskare framför att träffa partnern.

De är också överens om att ta det försiktigt med personer i den nära bekantskapskretsen.

När det kommer till svartsjuka har Maria upplevt mer svartsjukedrama i monogama förhållanden, även om svartsjukan dyker upp även i relationen med Anders.

– Men det handlar ofta mer om hur vi mår just då än om själva sexet. Ett tag tog vi till exempel en paus i att träffa andra eftersom han mådde dåligt av andra anledningar.

Märker du av monogaminormen?

– Gud ja! Folk har snackat skit om oss och andra har undrat om vi inte ska ha ett riktigt förhållande snart. Vissa kompisar som sover över hos oss måste också betona för sin partner efteråt att det bara handlade om att sova.

Maria tror att reaktionerna beror på att många tycker att det är skrämmande när de inte kan kategorisera människor. Andra verkar känna sig tvungna att försvara sin egen monogami, trots att de inte blivit ifrågasatta.

Maria överväger alltid om hon ska berätta om sin relation för nya människor. En del reaktioner från halvnära vänner har gjort henne arg och ledsen. Som när folk påstår att förhållandet är destruktivt och inte håller i längden. Att det är något som hon och Anders gör för att de behöver bekräftelse eller mår dåligt.

– Tänk om jag själv skulle göra så mot folk. Att säga till halvbekanta att det här tvåsamhetsförhållandet ni har kommer aldrig att hålla i längden. Jag skulle dessutom ha statistiken på min sida. Men sådant säger jag inte.

Förhållandet är inte ett politiskt ställningstagande och Maria använder inga termer om sitt förhållande. Hon undrar hur många som egentligen lever monogamt.

– Jag tänker till exempel på alla kontaktsidor på internet, där finns nog många lågmälda äldre par som byter partner. Jag tror att folk ser det som ett sätt att leva lite roligare och bryta mot normerna utan att komma ut.

Maria heter egentligen något annat. Hon har valt att vara anonym eftersom ämnet annars känns för privat för att uttala sig om i medier. Att gå ut med sitt riktiga namn tror hon också skulle påverka hennes chanser att få jobb.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Vi förväntas leva två och två

Tema Sex

Tvåsamhetsnormen är en av samhällets grundpelare, menar genusforskaren Malena Gustavson. Den som bryter mot den blir ifrågasatt. Men hur monogama är vi egentligen?

Fria Tidningen

Snacka dig till bättre sex

Tema Sex

Det finns en föreställning om att sex ska fungera av sig självt, nästan automatiskt. Men sexualupplysaren Malinda Flodman menar att vi har mycket att vinna på att börja prata om hur vi vill ha det i sängen.

Fria Tidningen

Lär känna kroppen med hjälp av onani

Tema Sex

Enligt sexologen Suzann Larsdotter är onani fortfarande tabu för många. Men det är både ett bra sätt att lära känna sin kropp och en metod för att slappna av.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu