Politikerna borde lära av Hasse och Tage | Fria.Nu

Debatt


Henrik Scheutz
Fria Tidningen

Politikerna borde lära av Hasse och Tage

Strax utanför centrala Sundsvall, vid havet, ligger Petersvik. Här uppförde flera av stadens mest kända företagare storslagna sommarhus 1887–1909. Vissa kommunpolitiker vill nu utplåna det underbara området, den sista helt orörda kustremsan.

De galna planerna får mig osökt att tänka på Hasseåtages Äppelkriget: Parkerna ska asfalteras, Korstaberget sprängas i luften och flera miljoner kubikmeter sten ska fylla ut Alnösundet för att skapa en containerhamn. Småhusägarna i området har lösts ut (vilket en fiffig Hasse Alfredson satte stopp för, då Gösta Ekman skulle köpa mark och fina byggnader) och man vill alltså demolera de anrika villorna. Kommunen har hos regeringen begärt tvångsinlösen av fastigheter.

En av de cirka 35 vackra villorna som hotas är Villa Solbacken från 1880-talet, en orörd idyll. I samtliga rum finns kakelugnar, dörrar, paneler, fönster och stuckatur, allt bevarat i original. En annan är Skogshyddan som köpts av Svenska Cellulosa Aktiebolaget för att området ska användas till en så kallad logistikpark. Denna ljuvliga byggnad skulle ha eldats upp den 27 februari, men tack vare överklagan måste man vänta i tre veckor innan beslutet vinner laga kraft. Byggnaden har utpekade kulturhistoriska värden och bör därför enligt lag sparas, ändå ämnar man alltså jämna den med marken.

Då Äppelkriget kom 1971 hade sedan 15 år otaliga ovärderliga 1600–1900-talsbyggnader i vårt land demolerats, och den brutala exploateringen kom att hålla på ytterligare en del år. Hur kan det än i dag finnas makthavare, vilka tycks sakna all känsla för skönhet och historia, som vill förinta det lilla som finns kvar av vackra byggnader? Har de inte påverkats det minsta av Hasseåtages briljanta film?

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Läget var inte ens akut

RADIOEKEN När jag försöker förstå hur man resonerat så får jag till svar att vi tycker olika. Som om jag skulle tycka att trafiksäkerhet skulle vara en lättvindig fråga. Jag förstår att Ulla missförstår mig. Sten tiger vidare som muren.

Stockholms Fria
Debatt
:

En köpfri jul!

MATERIALISM Det är mindre än en månad till julafton, och den enorma konsumtionshysterin har åter satt igång. Varje år slås nya rekord trots att många anser sig ha dålig ekonomi. Omsättningen i detaljhandeln i december väntas stiga med en procent jämfört med i fjol. Totalt beräknas svenska folket spendera 65,2 miljarder kronor, eller närmare 7 000 kronor per person. Det är förstås svårt att veta hur mycket som läggs på julklappar, men det rör sig ändå om enormt mycket pengar. Häromveckan häpnade jag då jag på tunnelbanan hörde en dam säga att hon förra året köpt julklappar för just den summan.

Stockholms Fria

© 2021 Fria.Nu