Rädda Konditori Kungstornet | Fria.Nu

Debatt


Henrik Scheutz
Stockholms Fria

Rädda Konditori Kungstornet

Av Stockholms otaliga gamla fina konditorier återstår bara ett fåtal. Numera är det tråkiga moderna kaféer som dominerar, varav flera tillhör amerikanska kedjor.

Ett av de få trivsamma konditorier som vi har kvar i Stockholm är Konditori Kungstornet som kan fira 80-årsjubileum i år.

Till mångas stora häpnad och förtvivlan blir det inget firande, ty det tvingades slå igen redan den 30 april.

Centrumfastigheter ämnar nämligen slå ihop lokalen med det nedlagda växelkontoret intill, och bygga om den till en butik.

För en tid sedan försvann klassiska Ogo på Kungsgatan 27. Elektronikkedjan Siba tog över och slog ihop tre lokaler: Ogo, Ascots herrmodeaffär samt en tobaksaffär. Stora skyltfönster har tagits upp vilket helt förstört byggnadens karaktär.

Om man tar rulltrappan upp kommer man till planet där Ogo förr hade sin trivsamma servering.

Numera märks inget av detta, nu är det TV-apparater och andra prylar i en hemsk modern inredning.

Ska Konditori Kungstornet, med mahognyfärgade träväggar, designade lampetter, väggmålning, en spiralformad trappa med vackert järnräcke, väggdekorationer och mönsterslipat glas, gå samma öde till mötes?

Det är en stor skandal att en sådan kulturhistoriskt värdefull miljö inte kan byggnadsminnesförklaras och räddas för framtiden.

Hur kan fastighetsägare vara så trångsynta att de inte ser det stora värdet i dessa fina konditorier, en liten rest av ett svunnet Stockholm?

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Erkänn den ideella sektorns värde

”Vi vill bli erkända som en lika viktig aktör som kommunala verksamheter och anser att vi ska ha samma möjligheter att ta del av de resurser som finns”, skriver företrädare för sju organisationer.

Göteborgs Fria
Debatt
:

Till Stockholms kulturnämnd!

Trots att de är barnkulturåret i år är det många barn och ungdomar som inte kommer att få se en enda teaterföreställning. Det vill en rad teatergrupper ändra på och ger några förslag.

Stockholms Fria
Debatt
:

Politikerna borde lära av Hasse och Tage

Strax utanför centrala Sundsvall, vid havet, ligger Petersvik. Här uppförde flera av stadens mest kända företagare storslagna sommarhus 1887–1909. Vissa kommunpolitiker vill nu utplåna det underbara området, den sista helt orörda kustremsan.

Fria Tidningen

© 2021 Fria.Nu