En köpfri jul! | Fria.Nu

Debatt


Henrik Scheutz
Stockholms Fria

En köpfri jul!

MATERIALISM Det är mindre än en månad till julafton, och den enorma konsumtionshysterin har åter satt igång. Varje år slås nya rekord trots att många anser sig ha dålig ekonomi. Omsättningen i detaljhandeln i december väntas stiga med en procent jämfört med i fjol. Totalt beräknas svenska folket spendera 65,2 miljarder kronor, eller närmare 7 000 kronor per person. Det är förstås svårt att veta hur mycket som läggs på julklappar, men det rör sig ändå om enormt mycket pengar. Häromveckan häpnade jag då jag på tunnelbanan hörde en dam säga att hon förra året köpt julklappar för just den summan.

Folk köper många lyxprylar som man klarar sig utmärkt utan. Bortskämda barn får dyra leksaker, ungdomar får kanhända märkeskläder, iPhones och annat man klarar sig utan. Blir man lyckligare av att köpa en massa prylar som man lika gärna kan vara utan?

Jag känner förtvivlan vid tanken på denna vansinniga kommers. Hur många människor som lever i misär skulle inte kunna hjälpas till ett drägligare liv med dessa enorma summor som svenska folket lägger på julklappar? Skänk istället pengarna till bättre behövande. Ni ser väl Karl-Bertil Jonssons Julafton på tv? Lär av denne altruistiske yngling som tog från de rika och gav åt de fattiga. ”Hade icke Karl-Bertils grymme faders hjärta veknat om han med egna ögon fått bevittna den glädje som hans son spritt ut över samhällets bottenskikt?”

Den 29 november uppmärksammades Buy nothing day, en internationell kampanjdag för att uppmana till minskad konsumtion. Reflektera över om ni verkligen behöver köpa så mycket julklappar och annat.

Henrik Scheutz, som aldrig köpt julklappar

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Politikerna borde lära av Hasse och Tage

Strax utanför centrala Sundsvall, vid havet, ligger Petersvik. Här uppförde flera av stadens mest kända företagare storslagna sommarhus 1887–1909. Vissa kommunpolitiker vill nu utplåna det underbara området, den sista helt orörda kustremsan.

Fria Tidningen
Debatt
:

Läget var inte ens akut

RADIOEKEN När jag försöker förstå hur man resonerat så får jag till svar att vi tycker olika. Som om jag skulle tycka att trafiksäkerhet skulle vara en lättvindig fråga. Jag förstår att Ulla missförstår mig. Sten tiger vidare som muren.

Stockholms Fria

© 2021 Fria.Nu