Två bra dagar att tänka på djuren i köttindustrin | Fria.Nu

Debatt


Henrik Scheutz
Fria Tidningen

Två bra dagar att tänka på djuren i köttindustrin

1 oktober är Vegetariska världsdagen, och dagen därpå Gandhis födelsedag. Skänk dessa dagar en tanke åt de djur som föds upp under fruktansvärda förhållanden för att bli föda, och fråga dig om det är rätt att plåga och döda, skriver Henrik Scheutz, medlem i Djurens Rätt.

Allt fler har de senaste decennierna övergått till en vegetarisk livsstil. Den främsta orsaken torde vara att man inte vill äta muskler från djur som i de flesta fall utsatts för lidande. Det är dessutom sedan länge känt att kött orsakar bland annat hjärt- och kärlsjukdomar samt cancer. Studier har visat att vegetarianer löper 40 procent mindre risk att drabbas av cancer än de som äter kött.

Vidare är köttproduktionen en av de främsta orsakerna till miljöförstöring, bland annat genom regnskogsskövling för betesmark och enorma utsläpp av kväve och ammoniak. Genom att minska på köttkonsumtionen, och helt sluta äta kött skonar man förstås många djur från lidande, men gynnar även sin hälsa och miljön.

Den 1 oktober är det Vegetariska världsdagen, och dagen därpå är det Gandhis födelsedag, och även Lantbruksdjurens dag. Skänk dessa dagar en tanke åt de djur som föds upp under fruktansvärda förhållanden för att bli föda, och fråga er om det är rätt att plåga och döda. Lär av Gandhi om hur man ska behandla sina medvarelser. Låt bli kött dessa dagar. Varför inte ta tillfället i akt att börja med vegetarisk kost? Det finns ingen anledning att äta kött, men många anledningar att låta bli. Gandhi har sagt:

”En nations storhet och dess etiska framsteg kan bedömas av hur man behandlar sina djur.”

Tänk på det.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

© 2021 Fria.Nu