Fria Tidningen

Föll pladask för roller derby

När jag var på min första roller derbyträning föll jag pladask. Det är länge sedan nu, över fem år har gått sedan jag satt på en parkeringsplats utanför roller skaterinken i Everett, Washington State, och undrade om jag vågade gå in.

Krönika

Jag hade redan varit i kontakt med en av tjejerna från Jet City Rollergirls via MySpace (detta var tiden innan vi alla övergav MySpace för Facebook) men eftersom jag lider av en lätt social fobi var det inte det enklaste för mig att tvinga mig in för att träffa ett par livs levande rollerderby tjejer. Jag satt där i bilen och såg hur fler och fler kvinnor gick in byggnaden med namnet Skate King (och jag som ville bli Skate Queen…). Med nervositeten bultande i hela kroppen steg jag in i lokalen, det var lite mörkt och genast skyndade en tjej fram till mig ”Are you the Swedish one that I’ve been mailing with?” ”Ehm, yeah” fick jag fram, kanske inte det coola svaret jag hade tänkt mig.

”Well, the fresh meat is putting the gear on over there” sa hon och lämnade mig för att undra vad ”färskt  kött” kunde innebära, men jag förstod hinten att jag skulle sätta på mina skydd och rullor och sälla mig till gänget av tjejer som höll på att göra detsamma vid en av de väggfasta bänkarna. Senare fick jag reda på att Fresh Meat betyder nybörjare på rollerderbylingo och att de andra tjejerna vid bänken var nästan lika nya som jag. Tillsammans ramlade vi ut på golvet, ivrigt påhejade av en gravid Jet City tjej som inte kunde vara med och träna själv, utan istället hjälpte oss nya. Jag minns hur hon lärde mig att stanna genom att säga : ”You better stop before you hit the pregnant lady”, och för er som har provat, att stanna på rullskridskor är inte det enklaste.

Träningen var bland det roligaste jag varit med om, och även om jag föll runt 200 gånger, så var jag hemma. Jag fortsatte att komma på träningarna, jag blev bättre, starkare, gladare, mindre nervös och jag kan ärligt säga att den där första gången jag satte min fot på golvet med Jet City, förändrade mitt liv. 

I helgen åker jag tillsammans med Stockholm Rollerderby till Berlin för att spela match. Trots att vi vill vinna så är det inte poängen, utan viktigast är att vi känner oss som vinnare (men jag erkänner att jag avskyr att förlora). Rollerderby har lärt mig att man har allt att vinna på att våga göra allt det där man tror att man inte kan.

Fakta: 

Karolina Gabrielsson Berglöf är tränare och Blocker för Stockholm Rollerderby

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Han följer sitt lag på distans

Palestinska herrlandslaget klarade sig vidare i internationella Challenge cup som spelas i Nepal. Avancemanget öppnar för lagets första deltagande i asiatiska mästerskapen.

Fria Tidningen

Korpen satsar på damer

Gratis domarutbildning och bättre planer och matchtider för damer ska göra Korpenfotbollen mer jämställd.

Stockholms Fria

© 2023 Fria.Nu