Göteborgs Fria

Få stadsdelar satsar på självförsvar

Nyligen sköts en kvinna ihjäl av sin ex-sambo i Högsbohöjd och statistiken visar att drygt tre gånger så många kvinnor som män känner sig otrygga ute om kvällarna. Enligt Göteborgs stads budget för 2013 ska skolan genomföra aktiviteter för att bryta könsrelaterat våld och feministiskt självförsvar kan vara ett inslag. Men frågan har bara diskuterats i fem av tio stadsdelsnämnder.

Instruktören Luisa Moncada Escobar håller upp knytnävarna framför ansiktet och slår två snabba slag i luften och skriker ”nej, nej!”

Det är onsdag kväll och första tillfället med feministiskt självförsvar på fritidsgården GUTS i Angered. Tio tjejer har kommit hit i dag för att träna på slag, hur man kan ta sig loss om någon håller fast en men kanske framförallt för att prata.

– Feministiskt självförsvar handlar inte bara om att slåss utan om att få verktyg för att analysera saker man är med om, säger Luisa Moncada Escobar.

Feministiskt självförsvar bygger på tre delar: systerskap, handlingsberedskap och kunskap.

– Systerskap är nästan det viktigaste. Det handlar om att kunna köpa varandras verklighetsuppfattningar.

Efter en och en halv timmes pass sätter sig fem av deltagarna vid köksbordet i rummet intill. De är alla nöjda med passet och har många tankar om vad de vill lära sig under kursen.

– Att breda ut sig mer och ta mer plats, säger Sarah Sundström.

– Olika grepp och slag och hur man kan ta hand om olika situationer, säger Sofia Nadi.

De berättar att de ibland tycker att det är obehagligt att röra sig ute när det är mörkt, särskilt när det är folktomt.

Och det är de inte ensamma om. Enligt Nationella trygghetsundersökningen 2012 ger otrygghet större konsekvenser för kvinnor än för män. Tio gånger så många kvinnor som män låter bli att gå ut i sitt bostadsområde när det är mörkt. Kvinnor anser också i högre utsträckning att otryggheten påverkar deras livskvalitet.

Göteborgs stads budget rekommenderar feministiskt självförsvar, men det märks inte i alla stadsdelar. GFT hörde av sig till de tio stadsdelsnämnderna för att se om de har gjort någon satsning. Fem av stadsdelsnämnderna har inte diskuterat frågan alls, medan tre satsar på feministiskt självförsvar i någon form. Lundby har tidigare erbjudit kurser som elevens val på stadsdelens skolor men intresset bland eleverna var då lågt och därför prioriteras det inte längre. I Örgryte-Härlanda fanns det med i inriktningsdokumentet förra året, men prioriterades bort.

– Förvaltningen ansåg att det i nuläget fanns andra jämställdhetssatsningar med högre prioritet och att det ekonomiska läget krävde återhållsamhet mot allt som inte ingår i timplanen, säger Daniel Bernmar (V), ordförande i Örgryte-Härlandas stadsdelsnämnd.

Norra Hisingen är den stadsdel som har kommit längst i arbetet. Under 2012 satsades 400 000 kronor för att starta arbetet med genuskunskap och feministiskt självförsvar i högstadieskolor och på fritidsgårdar. Under hösten har kurser genomförts på tre olika skolor. I år beräknas arbetet komma igång på fler skolor.

Åsikterna om skolan är den rätta arenan för att lära ut feministiskt självförsvar går dock isär inom stadsdelsnämnden.

– Vi anser inte att självförsvar hör hemma i den kommunala verksamheten, det finns föreningar man i så fall kan söka upp. Jämställdhet ska vara en naturlig del av arbetet i skolan men det är väldigt viktigt att även män och pojkar är med i diskussionen, säger Toni Orsulic (M), ledamot i Norra Hisingens stadsdelsnämnd.

De rödgröna däremot tycker att det är bra att kommunen erbjuder kurser.

– Vi tror att det är viktigt att ge tjejer ökat självförtroende och skolan är en bra plats att erbjuda feministiskt självförsvar på, för där möter vi alla, säger Tord Karlsson (S), ordförande i Norra Hisingens stadsdelsnämnd.

Även Västra Hisingen har gjort en viss satsning som innebär att runt 40 anställda på stadsdelens högstadieskolor till hösten ska få utbildning i feministiskt självförsvar. Men om, och i så fall hur, eleverna kommer att erbjudas någon utbildning är inte klart ännu.

Kvällen i Angered har lidit mot sitt slut och tjejerna börjar dra sig hemåt. Feministiskt självförsvar får ibland kritik för att det endast riktar sig till tjejer, trots att unga killar är överrepresenterade när det gäller att utsättas för våld utomhus.

– För det första har killar faktiskt många forum. Sedan ser våldet väldigt olika ut, tjejer utsätts för våld just för att de är tjejer, säger instruktören Luisa Moncada Escobar.

Lamiya Mehmedbegoui, som deltog på passet, tycker att det är skönt att det bara är tjejer.

– Man kan prata om grejer man inte kan annars. Killar tar så mycket plats och tacklar en och går på utan att tänka på att man är tjej.

Luisa Moncada Escobar skickar med några avslutande ord.

– Ni ska veta att ni är jävligt värda att försvara och att ni får använda de här tricksen.

Fakta: 

Feministiskt självförsvar i stadsdelarna

Satsar på feministiskt självförsvar: Norra Hisingen, Västra Hisingen och Angered

Har inte diskuterat frågan: Centrum, Majorna-Linné, Askim-Frölunda-Högsbo, Västra Göteborg och Östra Göteborg.

Sagt nej eller lagt ner satsning: Lundby och Örgryte-Härlanda.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Strejk, statistik och Sägifrån – detta gör facken på 8 mars

8 mars

Mens på arbetsplatsen, en kampanj mot Moderaterna samt en kvinnostrejk mot patriarkatet. Facken må ha olika syn på de viktigaste frågorna och bästa metoderna för feministisk kamp – men de som Fria pratat med är överens om att kampen behövs. Inte minst för att hålla liv i Metoo-rörelsen.

Fria Tidningen

Detta gör fackförbundet Unionen på 8 mars

8 mars

Fria har pratat med de största facken och frågat vilken som är deras viktigaste fråga att jobba med, vilket ansvar de har och hur de aktivt arbetar med Metoo.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu