Fria Tidningen

Full aktivitet på 8 mars

"Ta natten tillbaka", "Stopp, jag äger min egen kropp" och "Schyst lön och lika villkor". Det är några av parollerna i årets 8 mars-firande. Fria Tidningen har sammanställt några av de demonstrationer och manifestationer som planeras på fredag.

Eskilstuna: 8 mars, klockan 17.00, Balsta musikslott

Demonstrationsvandring från Balsta in till stan med musik, dans och fest under parollen ”Ta natten tillbaka”. Arrangör är Etown Grrrl Gang.

Göteborg: 7 mars, klockan 20.30, Masthuggstorget

Demonstration för att ta natten tillbaka som en motreaktion mot det våld och förtryck kvinnor och transpersoner utsätts för dagligen och nattligen.

Göteborg: 8 mars, klockan 17.30, Gustaf Adolfs torg

Demonstration för kvinnors rätt till sina kroppar under parollen ”Stopp, jag äger min egen kropp”, arrangerat av 8-marskommittén i Göteborg.

Jönköping: 8 mars, klockan 15.00, Hoppets torg

Manifestation och tal under Lön hela dagen-kampanjen, arrangerat av Kvinnojouren och Tjejouren i Jönköping.

Lund: 8 mars, klockan 18.30, Stortorget

Manifestation under parollerna ”Stöd våra sjuksköterskor och undersköterskor! 6 timmars arbetsdag! Internationell kvinnosolidaritet! Feministiskt självförsvar!” med talare från Vänsterpartiet, Vänsterns studentförbund, Socialdemokraterna och SSU.

Malmö: 8 mars, klockan 17.00, Gustav Adolfs torg

Manifestation med parollen ”Schyst lön och lika villkor – vi kräver ett jämställt arbetsliv”, arrangerat av bland annat Vänsterpartiet, Socialdemokraterna, Feministiskt initaitiv, ABF och LO Malmö.

Malmö: 8 mars, klockan 21.00, Möllevångstorget

Kvinnoseparatistisk demonstration under parollen ”Ta natten tillbaka”, arrangerad av bland annat Syndikalistiska ungdomsförbundet, IMET Crew och Revolutionär ungdom.

Norrköping: 8 mars, klockan 12.00, Tyska torget

Demonstration mot mäns våld mot kvinnor och näthat mot kvinnor, arrangerat av föreningen Hallongrottans vänner.

Skövde: 8 mars, klockan 15.52, Skövde torg

Demonstrationståg med facklor till kulturhuset för att lyfta löneskillnaden mellan män och kvinnor, som bland annat Kvinnojouren Tranan och Tjejjouren Elina står bakom.

Sollentuna: 8 mars, klockan 17.00, Turebergs torg

Ljusmanifestation till minne av de 201 kvinnor som mördats av en närstående man under 2000-talet. Sollentuna kvinnojour är arrangör.

Stockholm: 8 mars, klockan 21.00, Medborgplatsen

Demonstration och vandring till Kungsträdgården med parollen ”Ta natten tillbaka”, arrangerat av Stockholms anarkafeminister.

Sundsvall: 8 mars, klockan 15.52, Stora torget

Manifestation för jämställda löner, arrangerad av Vision Sundsvall, Unionen och TCO Mellersta Norrland.

Umeå: 8 mars, klockan 17.30, Rådhustorget

Demonstration med vandring till Hamnmagasinet där det hålls dans, musik och tal av bland andra Emma Svanström, Nea Mellberg och information om feministfestivalen i Umeå. Arrangör är Tjejjouren i Umeå och Feministfestivalen.

Fakta: 

Läs också intervjun med arrangörerna för tre av fredagens 8 mars-arrangemang:

Barnvagnsmarsch, kvinnokamp och löneuppror

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Strejk, statistik och Sägifrån – detta gör facken på 8 mars

8 mars

Mens på arbetsplatsen, en kampanj mot Moderaterna samt en kvinnostrejk mot patriarkatet. Facken må ha olika syn på de viktigaste frågorna och bästa metoderna för feministisk kamp – men de som Fria pratat med är överens om att kampen behövs. Inte minst för att hålla liv i Metoo-rörelsen.

Fria Tidningen

Detta gör fackförbundet Handels på 8 mars

8 mars

Fria har pratat med de största facken och frågat vilken som är deras viktigaste fråga att jobba med, vilket ansvar de har och hur de aktivt arbetar med Metoo.

Fria Tidningen

Detta gör fackförbundet Unionen på 8 mars

8 mars

Fria har pratat med de största facken och frågat vilken som är deras viktigaste fråga att jobba med, vilket ansvar de har och hur de aktivt arbetar med Metoo.

Fria Tidningen

Detta gör Syndikalisterna SAC på 8 mars

8 mars

Fria har pratat med de största facken och frågat vilken som är deras viktigaste fråga att jobba med, vilket ansvar de har och hur de aktivt arbetar med Metoo.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu