Fria Tidningen

Siktar på framgång i Special Olympics

Imorgon börjar Special Olympics vinterspel i Sydkorea. Samtidigt som det kommer att bli årets största sportevenemang med deltagare från drygt 100 länder är hela rörelsen fortfarande väldigt okänd i Sverige.

Special Olympics world games arrangeras vartannat år och skiftar mellan sommar- och vinterspel, liksom OS. Tävlingarna är ett jättearrangemang och lockar varje gång tusentals aktiva. Trots det är spelen okända för många och Special olympics-rörelsen lever sitt liv utanför strålkastarljusen. Spelen är för idrottare med en intellektuell funktionsnedsättning och räknas som bredd- och motionsidrott, till skillnad mot Paralympics där elitidrottare gör upp om medaljerna.

– Det är klart att vi aldrig kan hoppas på samma uppmärksamhet som elitidrottare kan få, men vi hoppas helt klart på att få en skjuts framåt efter all den uppmärksamhet Paralympics fick i somras, säger Jonatan Sandberg, truppledare för det svenska laget.

Den svenska truppen består av 34 aktiva och 15 ledare och kommer att delta i alpint, längdskidor, floor hockey och innebandy.

Jonatan Sandberg tycker att den svenska Special Olympicsrörelsen har rört sig rejält framåt de senaste åren. 2009 blev rörelsen en del av Svenska Handikappidrottsförbundet och Sveriges paralympiska kommitté och fick därmed en mera formell plats i den svenska idrottsrörelsen. I och me detta möjliggjordes resurser till en tryggare grund för verksamheten.

– Ett av våra främsta mål just nu är att nå ut till fler. Special Olympics är ett okänt fenomen, även inom idrottsvärlden, säger han.

Årets Special olympicslag får däremot oväntad daghjälp från filmvärlden. Dokumentärfilmaren Carl Myrén kommer att följa det svenska alpina laget under tävlingarna och kringarrangemangen.

– Filmen handlar om allas rätt till idrott, om möjligheten att utmana sig själv och att utvecklas. När de aktiva tävlar i Special Olympics utmanar de inte bara sig själva, de utmanar också omvärldens föreställning om vad människor med utvecklingsstörning kan åstadkomma, säger han.

Jina Backlund, 22 år, från Bromma är en av de svenska längdskidåkarna och har laddat hårt inför tävlingen.

– Det här blir min livs resa. Jag hoppas på ett bra resultat och har sett fram emot resan länge, säger hon.

Jina Backlund har idrottat sedan hon var liten, men har bara satsat fokuserat på längskidåkning ett drygt år.

– Jag märkte att det gick bra för mig när jag testade på längd och jag blev uppmuntrad att fortsätta. Jag har min tränare att tacka för mycket, han hjälper mig att satsa, säger hon.

Jina Backlund tränar i genomsnitt 7-9 pass i veckan.

– De får stoppa mig, annars slutar jag inte, säger hon.

Hon berättar att det stora målet är att en dag nå Paralympics.

– Då är jag världens lyckligaste. Jag ska ge järnet för att lyckas, jag ger aldrig upp, säger hon.

Fakta: 

Special Olympics world winter games

När: 29 januari – 5 februari 2013

Deltagare: 3 300 aktiva och ledare från 112 länder

Idrotter: 8 st varav Special Olympics Sweden är med i fyra av dessa

Plats: PyeongChang, Sydkorea

Källa: Svenska handikappidrottsförbundet

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Bojkottkampanj nagel i ögat för svensk hockey

I skuggan av segeryran efter förra helgens svenska VM-guld i herrhockey bedriver människorättsaktivister kampanj mot nästa års VM i Vitryssland.

– Vi uppmanar svenska hockeylandslaget att inte spela med diktatorn Lukasjenko, säger Martin Uggla från kampanjgruppen.

Fria Tidningen

Prispengar lika för herr och dam

Många svenska cykeltävlingar har gjort sin läxa och jämnat ut prissummor mellan herr- och damelitklasserna. En tävling sticker dock ut i mängden, Cykelvasan.

Fria Tidningen

Hon trampar på machoidealen

Lisa Ström har två stora mål denna tävlingssäsong. Vinna SM-guld i cykelcross och krossa patriarkatet.

Fria Tidningen

Landslagen spelar regelbundet mot diktaturer

Svenska fotbollslandslag har sedan 2011 spelat minst 17 landskamper mot länder som allvarligt kränker mänskliga rättigheter. Under året spelas matcher mot bland annat Azerbajdzjan, Nordkorea och Vitryssland.

Fria Tidningen

Han följer sitt lag på distans

Palestinska herrlandslaget klarade sig vidare i internationella Challenge cup som spelas i Nepal. Avancemanget öppnar för lagets första deltagande i asiatiska mästerskapen.

Fria Tidningen

© 2023 Fria.Nu