Recension


Fria Tidningen

Egna medier ger gemensam styrka

Fackliga gräsrotsaktivister skriver i nya antologin Hopskrivet om skina erfarenheter av att sprida arbetsplatsinformation. Boken visar att det går att lyckas, även när arbetskamraterna är splittrade, skriver Kalle Holmqvist.

Det är ett märkligt faktum att samtidigt som den tekniska utvecklingen gjort att det är billigare och enklare än någonsin att producera tidningar har arbetarrörelsen och vänstern nästan helt gett upp tidningsverksamheten. Ofta med motiveringen att det är dyrt och svårt att göra tidningar. Socialdemokratiska dagstidningar läggs ner eller köps upp av konkurrenter. Små radikala kulturtidskrifter försvinner så fort de statliga bidragen minskar.

I nyutkomna antologin Hopskrivet (red. Frances Tuuloskorpi, utgiven av Folkrörelselinjen i facket) skriver ett antal fackliga gräsrotsaktivister utifrån egna erfarenheter om olika former av arbetsplatsinformation: på nätet, som papperstidning, som anslagstavlemeddelanden.

Lars Henriksson, bilarbetare och författare till boken Slutkört som kom ut på Ordfront förra året, skriver om arbetsplatstidningen Kvasten, som han ger ut tillsammans med sina arbetskamrater på Volvofabriken i Torslanda.

Ulrika Blumfelds berättar om hur hon var med och organiserade sjuksköterskestudenternas uppmärksammade nätkampanj för högre ingångslöner i våras.

Flera bidrag tar upp hur man gjort för att sprida information när arbetskamraterna är splittrade och den fackliga medvetenheten är låg, till exempel bland bemanningsanställda. För visst går det, även utan en massa pengar. Om bara viljan finns och om man bygger på den gemensamma styrkan.

Fakta: 

<h2><strong>Litteratur</strong> <br><em>Hopskrivet</em> <br>Red: Frances Tuuloskorpi <br>Förlag: Folkrörelselinjen i facket</h2>

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Romanen kan visa vänstern vägen

Recension

I John Lapidus roman Sverige 2017 är Håkan Juholt statsminister eftersom Socialdemokraterna vann valet 2014 genom att gå till vänster. Men det har inte alls lugnat det folkliga missnöjet utan tvärtom bidragit till en allmän vänstersväng i samhället. Protesterna växer och centreras kring Rörelsen, en bred och odogmatisk vänstersamling med bas i fackföreningarna, främst Kommunal. Rörelsen har ett enkelt politiskt program: jämlikhet och alla människors lika värde.

Fria Tidningen

Drabbande kärleksbudskap från Blameful Isles

Recension

Blameful Isles is dope! Det skrev Talib Kweli på sitt Facebookkonto efter att ha upptäckt det svenska bandet Blameful Isles. Så rätt han har i detta. Lysande på de tre föregående albumen och än bättre på nya dubbelalbumet Pleroma, skriver Tobias Magnusson.

Fria Tidningen

Mossiga noveller om manlighet

Recension

Gemensamt för novellerna i Grand danois är ensamhet. Manlig ensamhet. Skickligt skrivet men mossigt innehåll, tycker Tobias Magnusson.

Fria Tidningen

© 2023 Fria.Nu