Recension


Musik
Symmetri Artist: Cassius Lambert Bolag: Kaprifol

  • Pelle Lindsjö gör musik under sina mellannamn Cassius Lambert.
Fria Tidningen

Musik som skapar svallvågor

Pelle Lindsjö står bakom bandet Cassius Lambert, aktuella med albumet Symmetri.

Klangen från marimban fångar direkt min uppmärksamhet. Är det här Steve Reich? Men så kommer ett hiphopbeat och för in musiken i en mer samtida kontext, vemodiga saxofontoner bidrar med jazzatmosfär. Krig heter låten som inleder albumet Symmetri av Cassius Lambert, ett band som drivs av basisten och kompositören Pelle Lindsjö.

Låttiteln Krig är något missvisande då det råder harmoni och struktur i den värld som styrs av Lindsjö. Själv beskriver han sin musik som ”en emulsion av progressiv rock och zenfunk”. Och att Steve Reich inspirerat är heller ingen hemlighet; den repetitiva ådran är ständigt närvarande på Symmetri. Men trots vurmandet för minimalistisk stramhet blir musiken stundom både dramatiskt och atmosfäriskt laddad.

Dov har en talande titel, ett körstycke där piano och stråkar skapar en suggestiv stämning som för tankarna till Erik Enockssons filmmusik. I den tredelade sviten Hav byggs rörelsen i musiken tålmodigt upp, från en spegelblank yta till stora vågrörelser där styrkan från hela orkestern, som mest bestående av tolv musiker, släpps fri.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Drabbande kärleksbudskap från Blameful Isles

Recension

Blameful Isles is dope! Det skrev Talib Kweli på sitt Facebookkonto efter att ha upptäckt det svenska bandet Blameful Isles. Så rätt han har i detta. Lysande på de tre föregående albumen och än bättre på nya dubbelalbumet Pleroma, skriver Tobias Magnusson.

Fria Tidningen

De tar ett andetag tillsammans

Recension

Bakom Luft står saxofonisten Mats Gustafsson och säckpipeblåsaren Erwan Keravec. Inhale är deras debutskiva.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu