Recension


Fria Tidningen

Romanen kan visa vänstern vägen

I John Lapidus roman Sverige 2017 är Håkan Juholt statsminister eftersom Socialdemokraterna vann valet 2014 genom att gå till vänster. Men det har inte alls lugnat det folkliga missnöjet utan tvärtom bidragit till en allmän vänstersväng i samhället. Protesterna växer och centreras kring Rörelsen, en bred och odogmatisk vänstersamling med bas i fackföreningarna, främst Kommunal. Rörelsen har ett enkelt politiskt program: jämlikhet och alla människors lika värde.

Mitt i allt detta står den socialdemokratiske toppolitikern Anders Bergman och undrar hur han ska förhålla sig till utvecklingen. Han hör till partiets vänsterfalang och slits nu mellan lojaliteten till partiledningen och sina egna ideal.

Det är uppenbart att John Lapidus vill använda romanens form för att lägga fram ett förslag på hur en framgångsrik vänster skulle kunna arbeta. På 1970-talet kom det ut en hel del sådana här politiska programförklaringsromaner. I dag är de väldigt ovanliga och därför är Sverige 2017 välkommen.

Det är dessutom något så ovanligt som en positiv bild av framtiden. Möjligheten till vänstervåg finns där, om vi bara försöker. Det påpekas också att den tekniska utvecklingen möjliggjort att vi kan få såväl ökad välfärd som sänkt arbetstid och bättre miljö. Konkreta förslag på en folkstyrd och planerad ekonomi börjar läggas fram inom Rörelsen.

Det är en märklig slump att boken släpps samtidigt som stora delar av världen skakas av spontana gatuprotester. Det är förstås ljusår mellan den fortfarande ganska smala Occupy-rörelsen och den breda folkliga Rörelsen som målas upp i boken. Men det är ett bra exempel på att den utveckling som John Lapidus målar upp faktiskt inte alls är orealistisk. Det är inte säkert att det går så här, men det skulle kunna gå så här om vi ansträngde oss lite.

Sverige 2017 är knappast den bästa politiska romanen i svensk litteraturhistoria, men den är ett intressant experiment och säger mycket mer än vad en politisk pamflett hade kunnat göra.

Fakta: 

<h2><em>Sverige 2017 </em><br>är utgiven på&nbsp;<br>Lapidus förlag.</h2>

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Egna medier ger gemensam styrka

Recension

Fackliga gräsrotsaktivister skriver i nya antologin Hopskrivet om skina erfarenheter av att sprida arbetsplatsinformation. Boken visar att det går att lyckas, även när arbetskamraterna är splittrade, skriver Kalle Holmqvist.

Fria Tidningen

Drabbande kärleksbudskap från Blameful Isles

Recension

Blameful Isles is dope! Det skrev Talib Kweli på sitt Facebookkonto efter att ha upptäckt det svenska bandet Blameful Isles. Så rätt han har i detta. Lysande på de tre föregående albumen och än bättre på nya dubbelalbumet Pleroma, skriver Tobias Magnusson.

Fria Tidningen

Mossiga noveller om manlighet

Recension

Gemensamt för novellerna i Grand danois är ensamhet. Manlig ensamhet. Skickligt skrivet men mossigt innehåll, tycker Tobias Magnusson.

Fria Tidningen

© 2023 Fria.Nu