Fria Tidningen

Regeringen dröjer med lagförslag

För femtionde gången i ordningen samlades representanter från handikappförbunden utanför Rosenbad i veckan. I över två år har de väntat på att regeringen ska lägga fram ett lagförslag som klassar otillgänglighet som diskriminering. Trots att riksdagen i somras röstade för att regeringen ”skyndsamt” ska återkomma med ett förslag är lagen ännu bortom sikte.

– Jag tycker att det är botten att regeringen inte kommer till skott, säger Nils Duwähl, vice ordförande för DHR, förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder.

743 dagar har förflutit sedan resmisstiden för regeringens utredning ”Bortom fagert tal” gick ut. I den fastslås att otillgänglighet för personer med funktionsnedsättning ska räknas som diskriminering. Men regeringen har ännu inte tagit fram något lagförslag i frågan. Varje torsdag sedan ett år tillbaka har representanter från handikappförbunden demonstrerat utanför Rosenbad och i veckan demonstrerade de för 50:e gången.

– Politikerna tar våra flygblad och skuttar glatt vidare, säger Nils Duwähl, som nu börjar tröttna på regeringens hantering av frågan.

I somras beslutade en majoritet i riksdagen att bristande tillgänglighet ska omfattas av diskrimineringslagen och krävde att regeringen skyndsamt skulle ta fram ett lagförslag. Men regeringen hastar långsamt. Nu är det december och fortfarande finns inget sådant förslag i sikte.

– Det enda jag kan säga är att det pågår beredning av ärendet, säger Lena Hallerby, pressekreterare hos integrationsminister Erik Ullenhag (FP).

Men i somras krävde riksdagen att regeringen skyndsamt skulle ta fram ett lagförslag, varför dröjer det?

– Som jag sa pågår fortfarande beredning av ärendet. Det tar tid att ta fram ett förslag och vi återkommer så fort vi har någonting mer att säga.

Varför ärendet dröjer kan regeringen alltså inte svara på utan hänvisar bara till att beredning fortfarande pågår. Mehmet Kaplan (MP), ledamot i riksdagens arbetsmarknadsutskott, tycker att det är beklämmande.

– Det duger inte att säga att frågan bereds i regeringskansliet. Regeringen måste ju faktiskt lyssna på riksdagen eftersom det formellt är vi som tar besluten, säger han.

I mitten av december kommer en debatt om diskrimineringslagstiftningen hållas i riksdagen och då ska frågan tas upp på nytt.

– När frågan kommer upp i debatten tänker vi kräva svar från alliansföreträdarna om varför frågan dröjer. Då blir det besvärligt för de ledamöter från alliansen som har påstått att de vill att lagstiftningen ska gå igenom, säger Mehmet Kaplan.

Nu hoppas Nils Duwähl att debatten i riksdagen ska sätta nytt ljus på frågan och att regeringen lyssnar på riksdagens beslut.

– Ett lagförslag skulle innebära mycket. Bland annat skulle det sätta mer press på regeringen att vid upphandlingar ta hänsyn till tillgänglighetsfrågor. Så att exempelvis bostäder och tåg blir mer tillgänglighetsanpassade.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Alternativ julmarknad

Hallå där Katarina Wahlberg, från Forum Syd som under helgen anordnar den alternativa julmarknaden ”Schysst jul” på Brygghuset i Stockholm.

Fria Tidningen

Årsdag för kampen mot aids

På lördag är det Världsaidsdagen och för tjugofjärde året i rad uppmärksammas kampen mot hiv och aids över hela världen.

– Många hivpositiva är fortfarande rädda för att avslöja sin diagnos, säger Hans Nilsson, från Posithiva gruppen.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu