Årsdag för kampen mot aids
På lördag är det Världsaidsdagen och för tjugofjärde året i rad uppmärksammas kampen mot hiv och aids över hela världen.
– Många hivpositiva är fortfarande rädda för att avslöja sin diagnos, säger Hans Nilsson, från Posithiva gruppen.
Själv fick Hans Nilsson sin diagnos redan 1986, inte långt efter att den allra första hivdiagnosen hade ställts i Sverige. Under dagen kommer han att medverka i ett seminarium på Kulturhuset i Stockholm, där han ska prata om sina erfarenheter under temat ”30 år med hiv i Sverige”.
– Rent medicinskt har synen på hiv förändrats mycket tack vare bromsmedicinerna, men stigmatiseringen av folk som lever med diagnosen finns fortfarande kvar, säger han.
I Sverige lever i dag cirka 6 000 personer med hiv. Hans Nilsson säger att många av dem lever ett dubbelliv och rädslan för att bli dåligt bemött och diskriminerad är utbredd.
– Har man familj och barn så tänker man: hur ska jag berätta på dagis och hur ska de reagera? På så sätt har rädslan och osäkerheten inte förändrats.
Han menar att den mediala tystnaden kring hiv och aids har varit påtaglig. Men under de senaste månaderna har uppmärksamheten växt betydligt, mycket till följd av Jonas Gardells hyllade serie Torka aldrig tårar utan handskar, som handlar om när hiv kom till Sverige i mitten av 80-talet.
– Serien har varit positiv för att den väcker medvetenhet kring att hiv existerar. Men den representerar väldigt mycket män som har sex med män och risken är att människor inte ser kopplingen till sitt eget liv eftersom fokus är att det bara är den homosexuella befolkningen som drabbas, säger han.
Nu hoppas Hans Nilsson att diskussionerna och uppmärksamheten kring hiv och aids fortsätter. Att Världsaidsdagen är ett återkommande inslag tror han är bra för att lyfta problematiken.
– Jag hoppas att fler får kunskap och ökad förståelse för människor som lever med hiv. Alla har ett gemensamt ansvar och min förhoppning är att folk inser att de själva kan bidra till att göra situationen bättre.
Hiv/Aids
I dag lever 34 miljoner barn och vuxna med hiv/aids i världen. I Afrika söder om Sahara har hiv-spridningen hejdats, men trots det lever majoriteten av de hivsmittade – omkring 22 miljoner – i denna region.
I slutet av 2010 hade 6,5 miljoner människor i utvecklingsländerna tillgång till bromsmediciner för hiv/aids. Aids är den infektionssjukdom som orsakar flest dödsfall i världen – med ca 1,8 miljoner dödsfall årligen.
Källa: UNaids, milleniemalen.nu