Uppsala Fria

Ont om svensk frukt i butikerna

Några veckor senare berättar butikschef Fredrik Brunnberg på ICA Luthagens Livs att de har två sorters svenska äpplen och fem sorters utländska i butiken, bland annat Granny Smith från Sydafrika och Jazz från Nya Zeeland. Att flera av sorterna kommer från länder långt bort är ingenting han reagerar på.

- Säsongen styr var de kommer ifrån, säger han och tillägger att även priset påverkar.

Butiken försöker ha ett brett utbud och då köper man in till exempel Granny Smith från det land där det för tillfället är i säsong, även om det finns andra äppelsorter som odlas närmare.

Generellt sett tycker Fredrik Brunnberg att det finns ett bättre utbud av svensk frukt i butikerna idag än tidigare.

- För tio år sedan kunde man knappt ha ett svenskt äpple, ögat sålde de utländska, säger han och menar att kunderna valde de frukter som var blankast och hade finast skal.

Sebouh Marachlian, butikschef på Coop Konsum på Stationsgatan i Uppsala, berättar att det i år har varit svårt att få fram svenska äpplen från leverantörerna.

- Men vi har i alla fall tre, fyra sorter i butiken, säger han.

Bristen på äpplen beror delvis på dåliga skördar i framför allt Skåne. En natt med minusgrader i början på april, gjorde att nästan all frukt från östra delarna av Skåne blev skadad. För att få frukten att räcka till har ett undantag gjorts från EU:s kvalitetsregler och äppelodlarna har i år rätt att sälja äpplen av klass två, med fler och längre ”slipsar” än vanligt. ”Slipsarna” är längsgående streck i äpplets skal, från stjälken till flugan, som beror på frostskador som kommit till innan blomknoppen slagit ut. De förändrar inte smaken på frukten, men påverkar utseendet på skalet.

Butiken där Sebouh Marachlian jobbar är ny och därför har de ingen statistik över hur efterfrågan för svensk respektive importerad frukt ser ut bland kunderna.

- Det är nog femtio-femtio, lite mer svenska äpplen nu när de är i säsong.

Han håller inte med om att det skulle vara någon övergripande trend att frukt och grönsaker som säljs i Sverige kommer allt längre bort ifrån.

- Förra året hade vi hur mycket svenska äpplen som helst, säkert sju, åtta sorter i den butik jag arbetade i då, säger han, men påminner sig även om att de sålt äpplen från både USA och Kina.

Avokado och andra frukter och grönsaker som måste odlas på varmare breddgrader har alltid kommit från andra länder, menar han, och om det är mer idag än tidigare så beror det på att kunderna efterfrågar det.

- Om kunderna vill ha exotisk frukt så måste vi beställa hem det, säger Sebouh Marachlian.

Maria Smith, Miljöchef på ICA, håller med om att det handlar om att tillhandahålla det som kunderna efterfrågar.

- Vi jobbar ju med att tillmötesgå kundernas önskemål, säger hon.

Hon berättar att ICA under de senaste fem åren har satsat extra mycket på att ha ekologiska och närproducerade varor, men samtidigt gör svenska folkets resvanor att efterfrågan på exotisk frukt ökar och då köper de även in den.

- Vi ser ju hela världen som en möjlighet att hitta bra produkter, men vi jobbar särskilt med att lyfta fram frukter som är odlade nära, säger hon och menar att de oftast smakar bättre eftersom det tar kortare tid innan de når kunderna.

Hur de olika produkterna sedan presenteras är upp till den enskilda butiken.

Maria Smith säger att närproducerat inte alltid är bättre ur miljösynpunkt. Hon berättar om en undersökning som företaget gjorde för några år sedan där de bland annat konstaterade att broccoli som importerats från Sydamerika var bättre för klimatet än den som odlats i växthus i Europa.

- Det är inte helt enkelt att veta vilket som är bäst. Samtidigt vill jag framhålla att närproducerat har sina mervärden också, till exempel att det kan bidra till den lokala utvecklingen.

Daniel Månsson, affärsområdeschef för frukt och grönt på Axfood som bland annat levererar varor till Willysbutikerna i Uppsala, säger att de växlar till europeisk frukt så snart den är mogen. Just nu har de bland annat polska, holländska och italienska äpplen i butikerna. Även de päron som finns till försäljning är producerade i Europa - med undantag för nashipäronen som kommer från Kina.

- Men nashipäron odlas inte heller i Europa, säger han.

De viktigaste parametrarna när företaget köper in varor till sina butiker är pris och kvalitet. Att köpa in europeisk frukt är enligt Daniel Månsson billigare. Däremot, säger han, kan det vara så att säsongerna i Europa tar längre tid på sig att komma igång än vad många konsumenter förväntar sig.

- Det finns ingen i branschen vad jag vet som jobbar med produkter utanför Europa om man inte måste, säger han.

Han upplever inte att frukten idag transporteras längre än för några år sedan.

- Generellt sett så skulle jag säga nej, men det är inget vetenskapligt, det är mer en känsla. Tittar man över helheten så är det nog tvärtom, att det svenska ökar, säger han.

Att det numera finns frukt och grönt från till exempel Kenya och Kina som man sällan såg i butikerna tidigare och att importen från Turkiet har ökat har enligt Daniel Månsson att göra med att det är länder som först på senare år kommit igång med exporten.

- Fast de tar ju inte någon marknad från Europeiska länder utan snarare från till exempel Chile, och vilket som är längst bort där vet jag inte, det är nog ganska lika.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Feg miljöpolitik ger fel signaler

Mat&Miljö

Att politiker saknar intresse för klimatfrågan är något man ofta får höra, bland annat från Uppodlarna, Upplands ekologiska lantbrukare, som Uppsala Fria pratade med för två veckor sedan. Politikerna själva hävdar dock att det inte är där det brister.

Uppsala Fria

Stor skillnad mellan kommunernas miljöarbete i länet

Mat&Miljö

Förutsättningarna för det långsiktiga och strategiska miljöarbetet i Uppsala läns kommuner skiljer sig väldigt mycket åt. I en del kommuner finns det redan färdiga miljöplaner medan det i andra helt saknas övergripande miljöstrategier. Detta visar Uppsala Frias rundringning till länets alla kommuner.

Uppsala Fria

Så mår de ekologiska djuren

Mat&Miljö

Många vill göra både miljö- och djurvänliga val i livsmedelsbutiken. Men vad betyder egentligen en ekologisk märkning för djuren? GFT jämför reglerna för ekologisk och konventionell produktion av slaktkyckling, ägg, mjölk och nötkött.

Göteborgs Fria

Alla kor inne större delen av året

Mat&Miljö

De får visserligen vara ute två månader längre än konventionella kor, men fortfarande är ekologiska kor inne majoriteten av tiden. Och de får mjölkas i samma höga tempo.

Göteborgs Fria

Ekologiska kycklingar lever i 81 dagar

Mat&Miljö

Den största skillnaden mellan ekologiskt och konventionellt uppfödda hönor är att de ekologiska har tillgång till utevistelse och att burar inte får användas. Men ekologiska kycklingar är av samma snabbväxande ras och tuppkycklingar mals levande.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu