Fria Tidningen

Träningskris för Stockholm rollerderby

Idag inleds roller derbysäsongen på riktigt med en match mellan landets två bästa lag, Stockholm mot Malmö. Men i skuggan av derbyfesten tornar problemen upp sig. Stockholm står utan träningsmöjligheter från och med nästa vecka.

I dag avgörs vilket lag som är bäst i Sverige i roller derby. I Solnahallen ställs Stockholm roller derby mot Malmös Crime city rollers.

– Jag är riktigt nervös på ett bra sätt. Vi är revanschsugna och helt inställda på att vinna, säger Nattis Mörkenstam, spelare och en av grundarna till Stockholm roller derby.

Senast lagen möttes var i mars förra året och då vann Malmö. Stockholm är dock högst rankade av de svenska lagen på den officiella Europarankingen. Under hösten spelas ovanligt många inhemska matcher i roller derby vilket kan vara ett tecken på att sporten på allvar etablerar sig i Sverige och nivån mellan lagen jämnas ut.

– Den ojämna nivån har annars varit anledningen till att vi mest spelar internationella matcher. Vi behöver helt enkelt möta tillräckligt bra lag för att själva utvecklas, säger Nattis Mörkenstam.

Hon är laddad inför matchen och hoppas på stor roller derbyfest. Ett problem som dock tornar upp sig för Sveriges bästa lag är bristen på träningslokal. Från och med nästa vecka står laget helt utan lokaler och söker nu febrilt efter lösningar.

– Vi är rejält besvikna. Redan i somras blev vi lovade träningslokal av Stockholms stad, men än är det inte löst. Vi får ta de tillfälliga lösningar vi själva hittar. Senast en gokarthall då vi tränade under pågående gocartträning med allt ljud och avgaser, säger Nattis Mörkenstam.

Hon säger att roller derby prioriteras ned på grund av slitage på golv från rullskridskorna och att sporten än inte har någon ungdomsverksamhet.

– Men vi attraherar kvinnor som många gånger inte har så stor träningsvana, två anledningar till att Stockholms stad borde satsa på oss, säger Nattis Mörkenstam.

I Malmö är läget ett annorlunda. Där är en av anledningarna till att laget utvecklats så starkt just tillgången till träningslokaler.

– Vi har fått mycket träningstider av Malmö stad, 3-4 gånger i veckan och är jättenöjda, säger JJ Fury, jammer och blocker i Crime city rollers.

Hon tar för givet att de kommer att vinna på lördag.

– I dag avgörs vem som är bäst i Sverige helt enkelt och jag tar för givet att vi vinner. Vi har ett väldigt starkt lag och har inlett hösten med ett mer fokuserat träningsschema än tidigare, säger hon.

Fakta: 

Höstens matcher

Här kan du se roller derby på hemmaplan i höst:

13/10 Stockholm Roller Derby A – Malmö Crime City Rollers A

27/10 Göteborg – Malmö Crime city rollers B

24/11 Stockholm Roller Derby B – Göteborg

Europaranking

Så här rankas de svenska lagen i europeiska ligan, där division ett är högst:

Div 1:

Stockholm roller derby

Malmö Crime city rollers

Div 2:

Luleå roller derby

Div 3:

Göteborg roller derby

Umeå radical rollers

Div 4:

Royal Swedish roller derby (liga i stockholm)

Helsingborg roller derby club

Tinderstix city slammers (Jönköping)

Västerås roller derby

Visby valkyries

Ännu utanför ranking:

Uppsala roller derby

Roller derby Östersund

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Bojkottkampanj nagel i ögat för svensk hockey

I skuggan av segeryran efter förra helgens svenska VM-guld i herrhockey bedriver människorättsaktivister kampanj mot nästa års VM i Vitryssland.

– Vi uppmanar svenska hockeylandslaget att inte spela med diktatorn Lukasjenko, säger Martin Uggla från kampanjgruppen.

Fria Tidningen

Prispengar lika för herr och dam

Många svenska cykeltävlingar har gjort sin läxa och jämnat ut prissummor mellan herr- och damelitklasserna. En tävling sticker dock ut i mängden, Cykelvasan.

Fria Tidningen

Hon trampar på machoidealen

Lisa Ström har två stora mål denna tävlingssäsong. Vinna SM-guld i cykelcross och krossa patriarkatet.

Fria Tidningen

Landslagen spelar regelbundet mot diktaturer

Svenska fotbollslandslag har sedan 2011 spelat minst 17 landskamper mot länder som allvarligt kränker mänskliga rättigheter. Under året spelas matcher mot bland annat Azerbajdzjan, Nordkorea och Vitryssland.

Fria Tidningen

Han följer sitt lag på distans

Palestinska herrlandslaget klarade sig vidare i internationella Challenge cup som spelas i Nepal. Avancemanget öppnar för lagets första deltagande i asiatiska mästerskapen.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu