Fria Tidningen

Sverige laddar för hemlösas VM i fotboll

Nedräkningen inför Hemlösas VM i fotboll i Mexiko har börjat på riktigt. Om tre veckor kör spelen i gång och Sverige kommer att vara på plats med en 7-mannatrupp.

– Vi ligger i hårdträning nu. Samtidigt försöker vi förbereda spelarna på den uppmärksamhet de kommer att få på plats i Mexiko, säger Elisabeth Anderton, verksamhetsansvarig.

I veckan lottades grupperna, Sverige hamnade i Grupp D tillsammans med Portugal, Österrike, USA, Rumänien och Zimbabwe.

Samtidigt växer Gatans lag som organisation på hemmaplan. Imorgon söndag kör ett helt nytt Gatans lag i Västerås i gång träningen. Även i Malmö är Gatans lag på väg att etableras.
– Tränare finns och spelare som väntar på att få sätta i gång. Vi hoppas vi kan starta där så snart som möjligt, säger Elisabeth Anderton.
Hon kan numera ägna sig åt Gatans lag på heltid sedan finansiering finns för att klara utgifter för löner.
– Resurser är alltid ett problem för oss, men vi kämpar på, vi tror så mycket på det här att det bara måste fungera, säger hon.

I Hemlösas VM kommer 62 lag att delta, 48 på herrsidan och 12 på damsidan.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Bojkottkampanj nagel i ögat för svensk hockey

I skuggan av segeryran efter förra helgens svenska VM-guld i herrhockey bedriver människorättsaktivister kampanj mot nästa års VM i Vitryssland.

– Vi uppmanar svenska hockeylandslaget att inte spela med diktatorn Lukasjenko, säger Martin Uggla från kampanjgruppen.

Fria Tidningen

Prispengar lika för herr och dam

Många svenska cykeltävlingar har gjort sin läxa och jämnat ut prissummor mellan herr- och damelitklasserna. En tävling sticker dock ut i mängden, Cykelvasan.

Fria Tidningen

Hon trampar på machoidealen

Lisa Ström har två stora mål denna tävlingssäsong. Vinna SM-guld i cykelcross och krossa patriarkatet.

Fria Tidningen

Landslagen spelar regelbundet mot diktaturer

Svenska fotbollslandslag har sedan 2011 spelat minst 17 landskamper mot länder som allvarligt kränker mänskliga rättigheter. Under året spelas matcher mot bland annat Azerbajdzjan, Nordkorea och Vitryssland.

Fria Tidningen

Han följer sitt lag på distans

Palestinska herrlandslaget klarade sig vidare i internationella Challenge cup som spelas i Nepal. Avancemanget öppnar för lagets första deltagande i asiatiska mästerskapen.

Fria Tidningen

© 2023 Fria.Nu