Fria Tidningen

De springer för politikens skull

Snart går starten för flera motionslopp med tydlig politisk inriktning. Först ut är Spring ner murarna i Malmö som lockar hundratalet deltagare.

Imorgon söndag går loppet Spring ner murarna i Malmö där syftet är att öka medvetenheten om politiska fångars situation. Samtidigt med Malmöloppet går flera lopp runtom i Nordamerika där deltagarna springer för samma sak - för att belysa fångkampsfrågan. Loppet i Malmö blir det första Spring ner murarna-lopp i Europa och tanken är att det ska arrangeras återkommande och spridas till fler ställen.

– Vi blev inspirerade av USA och ville arra nåt nytt här. Det är ett bra sätt att få in pengar till olika fångkampsprojekt, säger Anna Brown, en av arrangörerna.

– Det behövs en alternativ röst i en annars väldigt högerinriktad politik när det kommer till kriminalvård. Tendensen är strängare straff och det blir tuffare och tuffare för de som sitter inne, säger Anna Brown.

Drygt 100 personer är anmälda hittills.

– Deltagarna kan förvänta sig ett roligt lopp där en kan springa, jogga eller gå, säger Anna Brown.

Planer pågår för att arrangera liknande lopp i Göteborg och Umeå. I Umeå är datum satt till 22 september och förberedelserna för det loppet pågår för fullt. I Göteborg planeras ett Spring ner Murarna-lopp i vår.

Om en vecka är det dags för Fredsloppet i Göteborg. Det arrangeras återkommande av idrottsföreningen Proletären FF och i år går allt överskott till att finansiera en idrottsledarutbildning i Palestina.

– Hela den palestinska idrotten är isolerad och har stora svårigheter. Vi vill medverka till att den ska kunna bli en del av den internationella idrotten, säger Bengt Frejd från Proletären FF.

Ett deltagande i Fredsloppet innebär att man visar solidaritet med alla de människor runtom i världen som kämpar för ett rättvist samhälle, enligt arrangörerna. Förra året gick överskottet bland annat till att finansiera kostnader för ett palestinskt fotbollslag som deltog i Gothia cup i somras.

Förra året sprang omkring 650 personer Fredsloppet. Bengt Frejd tror på ett liknande deltagarantal i år.

Loppet är indelat i 12 klasser, fördelade på två kön och ålder.

Varför delar ni in de olika löpklasserna efter kön?

– Promenadklasserna har inte den indelningen. Det är nog mest för att vi ska ha tre medaljörer på både dam- och herrsidan, säger Jon Andersson, från Proletären FF.

Hur gör ni om en person som inte kan eller vill definiera sig som kvinna eller man vill anmäla sig?

– Jag har inte ställts inför den frågan förut, vi har ingen riktig plan för det, men det är kanske nåt vi borde fundera på, säger han.

Spring ner murarna har ingen uppdelning alls.

– Vi har inte ens funderat på att dela in i män och kvinnor. Det vi däremot har funderat på är att ha springa snabbt, jogga och gå, men i år blir det bara en enda klass för alla, säger Anna Brown.

Fakta: 

Politiska motionslopp den närmaste tiden

2 sept Spring ner murarna i Malmö

8 sept Fredsloppet i Göteborg, www.fredsloppet.se

22 sept Spring ner murarna i Umeå

senare: våren 2013: Spring ner murarna i Göteborg

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Bojkottkampanj nagel i ögat för svensk hockey

I skuggan av segeryran efter förra helgens svenska VM-guld i herrhockey bedriver människorättsaktivister kampanj mot nästa års VM i Vitryssland.

– Vi uppmanar svenska hockeylandslaget att inte spela med diktatorn Lukasjenko, säger Martin Uggla från kampanjgruppen.

Fria Tidningen

Prispengar lika för herr och dam

Många svenska cykeltävlingar har gjort sin läxa och jämnat ut prissummor mellan herr- och damelitklasserna. En tävling sticker dock ut i mängden, Cykelvasan.

Fria Tidningen

Hon trampar på machoidealen

Lisa Ström har två stora mål denna tävlingssäsong. Vinna SM-guld i cykelcross och krossa patriarkatet.

Fria Tidningen

Landslagen spelar regelbundet mot diktaturer

Svenska fotbollslandslag har sedan 2011 spelat minst 17 landskamper mot länder som allvarligt kränker mänskliga rättigheter. Under året spelas matcher mot bland annat Azerbajdzjan, Nordkorea och Vitryssland.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu