Fria Tidningen

Redan succé innan Paralympics ens startat

Paralympics är större än någonsin. Antalet deltagare, biljettförsäljning och omfång på tävlingarna slår flera tidigare rekord.

Årets Paralympics i London har alla möjligheter att ta handikappidrotten till nya höjder. Arrangörerna har sålt mer än två miljoner biljetter och en möjlighet finns att det blir slutsålt för första gången i spelens historia.

– Det sätt som den brittiska publiken omfamnar tävlingarna, genom biljettförsäljningen, kommer att inleda en ny era i den paralympiska rörelsen, säger Tim Hollingsworth, chef för det brittiska paralympiska förbundet, till tidningen The Telegraph.

Vid spelen i London deltar 165 länder, 16 fler än vid senaste tävlingarna i Peking och 4200 aktiva jämfört med 3950 för fyra år sedan.

Mycket har hänt inom handikappidrotten på senare år.

– Jag minns på 90-talet när det inte ens var klockor på bild i tv-sändningarna, det var mer ett kul fenomen att vi kunde simma, säger David Lega, till TT.

Tävlingen omfattar totalt 20 sporter, bland annat fotboll, cykel, friidrott, ridsport och simning. Mest tryck på biljettförsäljningen har det varit till friidrottsarenan där sydafrikanen Oscar Pistorius, känd som "Blade runner", är den stora publikmagneten. Imorgon söndag dyker han förmodligen upp i finalen på 200 m på kvällen och i finalen på 400 m på fredagskvällen.

På fredagen stöter även Jeffrey Ige final i kula. Han är en av Sveriges många medaljhopp.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

De springer för politikens skull

Snart går starten för flera motionslopp med tydlig politisk inriktning. Först ut är Spring ner murarna i Malmö som lockar hundratalet deltagare.

Fria Tidningen

Bojkottkampanj nagel i ögat för svensk hockey

I skuggan av segeryran efter förra helgens svenska VM-guld i herrhockey bedriver människorättsaktivister kampanj mot nästa års VM i Vitryssland.

– Vi uppmanar svenska hockeylandslaget att inte spela med diktatorn Lukasjenko, säger Martin Uggla från kampanjgruppen.

Fria Tidningen

Prispengar lika för herr och dam

Många svenska cykeltävlingar har gjort sin läxa och jämnat ut prissummor mellan herr- och damelitklasserna. En tävling sticker dock ut i mängden, Cykelvasan.

Fria Tidningen

Hon trampar på machoidealen

Lisa Ström har två stora mål denna tävlingssäsong. Vinna SM-guld i cykelcross och krossa patriarkatet.

Fria Tidningen

Landslagen spelar regelbundet mot diktaturer

Svenska fotbollslandslag har sedan 2011 spelat minst 17 landskamper mot länder som allvarligt kränker mänskliga rättigheter. Under året spelas matcher mot bland annat Azerbajdzjan, Nordkorea och Vitryssland.

Fria Tidningen

© 2023 Fria.Nu