Aktivister anmälda efter poliskritik
Öppen kritik mot polisen, under ett seminarium på hbtq-festivalen, slutade med att två personer anmäldes. Alex, som är en av aktivisterna som deltog i seminariet, är kritisk till hur incidenten hanterades. Själv säger hen att de bara ville skapa dialog.
Det var i torsdags, förra veckan, som polisen skulle hålla ett seminarium om hatbrott på hbtq-festivalen i Göteborg. Ett tjugotal aktivister samlades i lokalen och kritiserade öppet deras deltagande i festivalen. Ett videoklipp, som nu har tagits bort, las ut på internet och visade hur händelseförloppet gick till. När aktivisterna föreslog att de skulle ha en omröstning om att lägga ner seminariet blev poliserna provocerade och sa åt aktivisterna att lämna lokalen. Men aktivisterna gav sig inte utan fortsatte ställa frågor och berätta om egna upplevelser om bland annat polisvåld.
– Vi hade inte planerat den här aktionen utan gick dit för att kolla hur mycket folk som var där. Det var bara två personer som satt i lokalen. Då tänkte att vi kunde ta tillfället i akt och prata med polisen och ifrågasätta varför de deltog i festivalen, berättar Alex, som är en av aktivisterna som deltog.
En person i publiken blev irriterad och utbrast ”jävla flator”. Uttalandet har polisanmälts av en åhörare som kom från RFSL:s brottsofferjour men poliserna på plats sa ingenting.
– Polisen totalignorerade det. Vi sa att vi ville anmäla det som hatbrott och frågade om inte poliserna var i tjänst. Men de gjorde ingenting, säger Alex och påpekar att det var då som ”situationen urartade”.
När polisen fortsatte föreläsningen och inte svarade på aktivisternas frågor började de sjunga kampsånger.
– Det var en envishet från polisernas sida som gjorde att situationen blev fruktansvärt löjlig. De borde ha sett rummet för vad det var, en möjlighet att bygga broar och föra dialog.
Många kritiserar ju just att ni riktade in er på två enskilda poliser och att ni ville att de skulle stå till svars för hela polisens arbete och hur andra enskilda poliser agerat. Hur ser du på det?
– Jag förstår den kritiken men de som var där representerade den polisanda som vi möter hela tiden. De kunde åtminstone sagt att de förstår att vi är frustrerade eller att det inte är rätt forum för att diskutera det men kanske bjudit in till en diskussion om detta vid ett senare tillfälle.
Hade ni accepterat det?
– Ja, absolut. Det är en jätteintressant tanke men som jag tyvärr inte tror att vi kommer få uppleva.
På fredagen gjorde polisen ett ingripande i Regnbågsparken, mot två av aktivisterna som hade deltagit under seminariet. En av poliserna kände igen personerna från dagen innan. Polisen sa att de var misstänkta för brottet ”störande av allmän sammankomst” och krävde legitimation. Brottet kan ge upp till sex månaders fängelse. När aktivisterna frågade varför de skulle visa legitimation och ifrågasatte att de begått brott blev de ivägsläpade.
Hbtq-festivalens verksamhetschef Tasso Stafilidis kritiserar polisens agerande i parken, som också filmades. Det var ett tiotal poliser som gick in i parken.
– Jag tycker att de agerade aggressivt och provocerande vilket ledde till att de trissade upp stämningen. De brast också i kommunikationen och tillkallade en piketbuss. I den här situationen skulle dialogpolisen ha tillkallats.
Men han tar avstånd från aktionen som enligt honom bryter mot yttrandefriheten och festivalens värdegrund.
– Vi har ingenting emot aktioner eller att man protesterar men då ska man göra det utanför och inte komma in 20 personer på en av våra arrangörers seminarium och säga att man har gjort en omröstning och ta sig rätten att stoppa en programpunkt.
Alex berättar att hen nu tvingats fly från Göteborg och att många av de andra aktivisterna som deltog har fått hålla sig gömda.
– Jag kunde inte vistas på festivalen efter det här utan var tvungen att fly från Göteborg. Jag var rädd att gå på gatan och för att bli igenkänd av polisen eller allmänhet som sett videoklippet. Vi har fått massor av arga kommentarer och hot på internet, som att de ska slå in våra pannben om de ser oss. Jag har aldrig maskerat mig eller försökt gömma mig under aktioner men nu förstår jag varför människor gör det.
Fria Tidningen har försökt nå polisen i Västra götaland för en kommentar.
Alex är ett fingerat namn