Fria Tidningen

Kampanj mot ishockey-VM i Vitryssland

I veckan startade en internationell kampanj med målet att frånta Vitryssland värdskapet för ishockey-VM 2014. Syftet är att markera mot de människorättsbrott landet gör sig skyldig till, enligt svenska Östgruppen, som är en de organisationer som står bakom kampanjen.

Enligt vitryska människorättsorganisationer sitter för tillfället minst 13 personer fängslade på politiska grunder. Trovärdiga rapporter gör gällande att flera av dessa fångar utsatts för tortyr. Det är några av de anledningar till att åtta människorättsorganisationer drar i gång en kampanj mot Vitrysslands värdskap.
Kampanjen tar sikte på internationella hockeyförbundets årskongress som hålls i mitten av maj (i samband med ishockey-VM i Finland) Där kan någon av medlemsländerna ta upp frågan - om de vill.

 

Nu lobbar organisationerna på sina respektive hockeyförbund för att få dem att se "problematiken" med att "spela hockey med en diktator", som de skriver i sitt kampanjmaterial.
– Situationen för mänskliga rättigheter i Vitryssland är kritisk och har försämrats på senare tid. Om man ändå låter Vitryssland arrangera hockey-VM, legitimerar man också regimens förtryck, säger Martin Uggla, ordförande i Östgruppen.  Han menar att Vitryska regimen kommer att använda hockey-VM i sin propaganda och sprida en bild av landet som inte stämmer med verkligheten.
– President Lukasjenko kommer med största sannolikhet hålla invigningstal, företrädare för regimen från regimen kommer att dela ut medaljer och organisationskommittén som håller i hela arrangemanget består av flera ministrar från regeringen, säger Martin Uggla, som exempel på hur han menar att regimen använder evenemanget i sina egna politiska syften. 

 

Ishockeyförbundet har hittills kommunicerat att de inte är intresserade av att ta upp frågan på kongressen och säger till Sveriges Radio att ta upp frågan skulle att vara att blanda ihop idrott och politik.
Martin Uggla däremot tycker att ett svenskt deltagande och en tävling i Vitryssland är just att blanda ihop idrott och politik.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Bojkottkampanj nagel i ögat för svensk hockey

I skuggan av segeryran efter förra helgens svenska VM-guld i herrhockey bedriver människorättsaktivister kampanj mot nästa års VM i Vitryssland.

– Vi uppmanar svenska hockeylandslaget att inte spela med diktatorn Lukasjenko, säger Martin Uggla från kampanjgruppen.

Fria Tidningen

Prispengar lika för herr och dam

Många svenska cykeltävlingar har gjort sin läxa och jämnat ut prissummor mellan herr- och damelitklasserna. En tävling sticker dock ut i mängden, Cykelvasan.

Fria Tidningen

Hon trampar på machoidealen

Lisa Ström har två stora mål denna tävlingssäsong. Vinna SM-guld i cykelcross och krossa patriarkatet.

Fria Tidningen

Landslagen spelar regelbundet mot diktaturer

Svenska fotbollslandslag har sedan 2011 spelat minst 17 landskamper mot länder som allvarligt kränker mänskliga rättigheter. Under året spelas matcher mot bland annat Azerbajdzjan, Nordkorea och Vitryssland.

Fria Tidningen

Han följer sitt lag på distans

Palestinska herrlandslaget klarade sig vidare i internationella Challenge cup som spelas i Nepal. Avancemanget öppnar för lagets första deltagande i asiatiska mästerskapen.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu