Fria Tidningen

Flera förbund saknar miljöplaner

Hälften av de största specialidrottsförbunden i Sverige har ingen miljöpolicy för sin verksamhet. Det visar FRIAs egen granskning av de åtta största idrotterna.
Karin Book, forskare i idrott och hållbar utveckling på Malmö högskola, tycker att det går att kräva långt mer på miljöområdet för idrottsförbunden.


FRIA har ställt frågor om miljöarbete och hur en eventuell miljöpolicy ser ut hos åtta av Sveriges största specialidrottsförbund. Fotboll, handboll, gymnastik och friidrott, som totalt samlar över 1,4 miljoner utövare i landet, har ingen specifik policy alls.


"Det är upp till varje medlemsförening att ha sin egen. Och vi hänvisar våra föreningar till Riksidrottsförbundets miljöpolicy som stöd", skriver Svenska fotbollförbundet i sitt svar.
I handbollförbundet är miljö en ny fråga som nyligen börjat diskuteras.
"Vår förbundsstyrelse antog i slutet av 2011 RF:s miljöpolicy. Utifrån den har vi sedan för avsikt att peka ut några prioriterade områden för just vår sport. Vi är således i inledningen av ett miljöarbete.", skriver Christer Thelin,  handbollförbundet, i sitt enkätsvar.
De idrotter som har ett mer aktivt miljöarbete är de sporter som också påverkar miljön mest som motorsport, golf och ishockey. Inom bilsporten är det obligatoriskt att klubbar och anläggningar ska vara miljöcertifierade för att få genomföra tävlingar. Svenska bilsportförbundet har förbundit sig att väga in miljömässiga aspekter vid regelskrivningar och aktivt delta i utvecklingen för miljömässigt bättre fordon.


Karin Book, forskare idrott och hållbar utveckling på Malmö högskola, tycker att samtliga förbund borde kunna presentera användbara miljöplaner.
– I nuläget, när miljöfrågorna faktiskt varit på agendan ganska länge, borde samtliga förbund kunna presentera ett tydligt strategimaterial och inte bara hänvisa till RF:s övergripande miljöpolicy, säger hon.
Få, eller ingen av de undersökta idrotterna, har en genomarbetad miljöplan där olika miljöområden finns representerade.   
– Stort och smått blandas. Detta visar på att miljöproblematiken måste benas upp så att alla nivåer och aspekter synliggörs och kommer upp på agendan. Annars blir miljöarbetet rörigt och abstrakt, säger Karin Book.

Riksidrottsförbundet, RF, lyfte frågan om miljö och hållbar utveckling på allvar 2009 då medlemsförbunden antog en klimatpolicy som skulle gälla centralt. I fokus stod transporter och anläggningar, områden som RF pekat ut som viktiga ur miljösynpunkt. Tanken är att miljö- och klimatpolicyn ska brytas ned på specialförbundsnivå och anpassas till varje idrotts speciella förutsättningar och klimatpåverkan, något som också står i policyn.
Under 2010 höll RF en konferens som de själva kallade "startskottet för en klimatsmart idrottsrörelse". Till RF-stämman 2011 var målet att samtliga specialidrottsförbund skulle ha egna miljöpolicys, något som fortfarande inte är uppfyllt.


Men enligt Rolf Jönsson, idrottspolitisk handläggare på RF, är inte policys det viktigaste.
– Visst det är viktigt, det ger ett bra signalvärde, men det viktiga är att det blir verkstad, säger han.  

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Bojkottkampanj nagel i ögat för svensk hockey

I skuggan av segeryran efter förra helgens svenska VM-guld i herrhockey bedriver människorättsaktivister kampanj mot nästa års VM i Vitryssland.

– Vi uppmanar svenska hockeylandslaget att inte spela med diktatorn Lukasjenko, säger Martin Uggla från kampanjgruppen.

Fria Tidningen

Prispengar lika för herr och dam

Många svenska cykeltävlingar har gjort sin läxa och jämnat ut prissummor mellan herr- och damelitklasserna. En tävling sticker dock ut i mängden, Cykelvasan.

Fria Tidningen

Hon trampar på machoidealen

Lisa Ström har två stora mål denna tävlingssäsong. Vinna SM-guld i cykelcross och krossa patriarkatet.

Fria Tidningen

Landslagen spelar regelbundet mot diktaturer

Svenska fotbollslandslag har sedan 2011 spelat minst 17 landskamper mot länder som allvarligt kränker mänskliga rättigheter. Under året spelas matcher mot bland annat Azerbajdzjan, Nordkorea och Vitryssland.

Fria Tidningen

Han följer sitt lag på distans

Palestinska herrlandslaget klarade sig vidare i internationella Challenge cup som spelas i Nepal. Avancemanget öppnar för lagets första deltagande i asiatiska mästerskapen.

Fria Tidningen

© 2023 Fria.Nu