Fria Tidningen

FARE kartlägger rasismen under EM

Det antirasistiska nätverket Football against racism kommer att bevaka varje fotbollsmatch under EM 2012 i Polen och Ukraina. Syftet är att kartlägga rasistiska slagord och symboler på läktarna, skriver tidningen Expo.

Arbetet kommer att ledas av den polska antirasistiska rörelsen Never again association. Efter varje match kommer en incidentrapport att skrivas och senare överlämnas till UEFA.

Expo rapporterar även att FARE har utbildat 7 000 volontärer som kommer att jobba med rasism och diskriminering i de inhemska ligorna efter EM.

Både Polen och Ukraina har ända ner i de lägre divisionerna problem med högerextremism på läktarna. Det är vanligt med rasistiska slagord mot mörkhyade personer och det förekommer Hitlerhälsningar på läktarna.

I en rapport från FARE som sträcker sig från september 2009 till mars 2011 rapporterades 133 rasistiska och nazistiska händelser från Polen och 63 i Ukraina. Vanligast är symboler på läktarna som hakkors, nazistiska dödskallar och kodord som zip file för sieg heil.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Bojkottkampanj nagel i ögat för svensk hockey

I skuggan av segeryran efter förra helgens svenska VM-guld i herrhockey bedriver människorättsaktivister kampanj mot nästa års VM i Vitryssland.

– Vi uppmanar svenska hockeylandslaget att inte spela med diktatorn Lukasjenko, säger Martin Uggla från kampanjgruppen.

Fria Tidningen

Prispengar lika för herr och dam

Många svenska cykeltävlingar har gjort sin läxa och jämnat ut prissummor mellan herr- och damelitklasserna. En tävling sticker dock ut i mängden, Cykelvasan.

Fria Tidningen

Hon trampar på machoidealen

Lisa Ström har två stora mål denna tävlingssäsong. Vinna SM-guld i cykelcross och krossa patriarkatet.

Fria Tidningen

Landslagen spelar regelbundet mot diktaturer

Svenska fotbollslandslag har sedan 2011 spelat minst 17 landskamper mot länder som allvarligt kränker mänskliga rättigheter. Under året spelas matcher mot bland annat Azerbajdzjan, Nordkorea och Vitryssland.

Fria Tidningen

Han följer sitt lag på distans

Palestinska herrlandslaget klarade sig vidare i internationella Challenge cup som spelas i Nepal. Avancemanget öppnar för lagets första deltagande i asiatiska mästerskapen.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu