Fria Tidningen

Fifa häver förbudet mot hijab i tävlingsmatcher

I veckan kom beskedet att Fifa häver förbudet mot hijab på prov i fyra månader. Beskedet kom efter massiva påtryckningar från bland annat FN.

Frågan om det är tillåtet att spela internationella tävlingsmatcher i fotboll i muslimsk huvudduk, så kallad hijab, nådde till slut högsta instans inom ifab, Fifas regelkommitté. I veckan kom beskedet att förbundet kommer att häva förbudet på prov i fyra månader. Frågan lyftes till slut av Fifas vice president Prince Ali Bin Al Hussein som drivit frågan sedan Iran diskvalificerades till OS i London i höstas efter att spelare burit hijab. FN, flera spelare i Premier league och asiatiska fotbollsförbundet har stött uppmaningen om en regeländring.

– Jag är otroligt tacksam över att frågan att tillåta kvinnor att bära huvudduk röstades igenom av samtliga medlemmar i Ifab. Jag välkomnar beslutet och ser fram emot att spelare ska testa den specialdesignade huvudduken. Vi kommer att se många lyckliga spelare tillbaka på plan efter detta beslut, sa Prince Ali i ett uttalande efter mötet.

Förbudet mot hijab togs för fem år sedan. Argumentet för ett förbud var bland annat att huvudduken skulle vara en säkerhetsrisk. Under Ifabs möte visades en huvudduk som faller isär om någon drar i den. Det är nu denna som kommer att användas i tävlingssammanhang.

Parallellt med regeländringen kommer rapporter om fler framsteg för fotbollsspelare i muslimska länder. I helgen deltog ett lag från Saudiarabien i en internationella tävling för första gången. Det var Gulf universitet i Kuwait som arrangerade en fotbollsturnering för lag från regionen. Deltagandet är en stor seger för kvinnors rättigheter i Saudiarabien, ett land som mer eller mindre förbjuder kvinnor att utöva idrott.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Bojkottkampanj nagel i ögat för svensk hockey

I skuggan av segeryran efter förra helgens svenska VM-guld i herrhockey bedriver människorättsaktivister kampanj mot nästa års VM i Vitryssland.

– Vi uppmanar svenska hockeylandslaget att inte spela med diktatorn Lukasjenko, säger Martin Uggla från kampanjgruppen.

Fria Tidningen

Prispengar lika för herr och dam

Många svenska cykeltävlingar har gjort sin läxa och jämnat ut prissummor mellan herr- och damelitklasserna. En tävling sticker dock ut i mängden, Cykelvasan.

Fria Tidningen

Hon trampar på machoidealen

Lisa Ström har två stora mål denna tävlingssäsong. Vinna SM-guld i cykelcross och krossa patriarkatet.

Fria Tidningen

Landslagen spelar regelbundet mot diktaturer

Svenska fotbollslandslag har sedan 2011 spelat minst 17 landskamper mot länder som allvarligt kränker mänskliga rättigheter. Under året spelas matcher mot bland annat Azerbajdzjan, Nordkorea och Vitryssland.

Fria Tidningen

Han följer sitt lag på distans

Palestinska herrlandslaget klarade sig vidare i internationella Challenge cup som spelas i Nepal. Avancemanget öppnar för lagets första deltagande i asiatiska mästerskapen.

Fria Tidningen

© 2023 Fria.Nu