Fria Tidningen

Sahara Marathon sätter fokus på ockupationen av Västsahara

I måndags arrangerades Sahara Marathon för tolfte gången. Löpartävlingen går mellan de tre största västsahariska flyktinglägren och vill sätta ljuset på en 35 år gammal konflikt.

Bland löparna i årets upplaga av Sahara Marathon fanns en grupp från Sverige som reste genom organisationen Emmaus Björkå.

– Vi är inga löparfantaster – men väl aktivister. Det handlar om solidaritet, skriver gruppen i ett pressmeddelande, om sitt deltagande.

Totalt deltar löpare från 14 länder och största syftet är att sätta fokus på Västsaharakonflikten.

"Tävlingen ökar medvetenheten om en 35 år gammal konflikt. Syftet är också att främja sportaktiviteter bland västsahariska män och kvinnor och finansiera och utveckla humanitära projekt", skriver arrangörerna på sin hemsida.

Tävlingen är indelad i fem distanser, 42 km, 21 km, 10 km, 5 km och ett barnlopp.

Svenska Emmaus Björkå stödjer tävlingen form av skodonationer. Till årets tävling skickades en container ner med löparskor.

I dag bor cirka 170 000 personer i de västsahariska flyktinglägren.

–Vi springer för att visa på solidaritet med flyktingar och för att lyfta Västsaharafrågan på den politiska dagordningen. Just i dagarna är konflikten högaktuell när Eu-kommissionen återupptar förhandlingarna kring ett fisk- och jordbruksavtal med Marocko, skriver de svenska deltagarna.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Bojkottkampanj nagel i ögat för svensk hockey

I skuggan av segeryran efter förra helgens svenska VM-guld i herrhockey bedriver människorättsaktivister kampanj mot nästa års VM i Vitryssland.

– Vi uppmanar svenska hockeylandslaget att inte spela med diktatorn Lukasjenko, säger Martin Uggla från kampanjgruppen.

Fria Tidningen

Prispengar lika för herr och dam

Många svenska cykeltävlingar har gjort sin läxa och jämnat ut prissummor mellan herr- och damelitklasserna. En tävling sticker dock ut i mängden, Cykelvasan.

Fria Tidningen

Hon trampar på machoidealen

Lisa Ström har två stora mål denna tävlingssäsong. Vinna SM-guld i cykelcross och krossa patriarkatet.

Fria Tidningen

Landslagen spelar regelbundet mot diktaturer

Svenska fotbollslandslag har sedan 2011 spelat minst 17 landskamper mot länder som allvarligt kränker mänskliga rättigheter. Under året spelas matcher mot bland annat Azerbajdzjan, Nordkorea och Vitryssland.

Fria Tidningen

Han följer sitt lag på distans

Palestinska herrlandslaget klarade sig vidare i internationella Challenge cup som spelas i Nepal. Avancemanget öppnar för lagets första deltagande i asiatiska mästerskapen.

Fria Tidningen

© 2023 Fria.Nu