Fria Tidningen

Musik ett erkänt sätt att må bättre

Hårdrock, pop eller jazz? Din favoritmusik får dig att må bättre. Stressnivån sjunker och positiva känslor förstärks under musiklyssnande, visar en ny studie.

Nu är det vetenskapligt bevisat det många redan märkt. Att lyssna på sin favoritmusik sänker stressnivån i kroppen och får dig att må bättre. Detta har forskaren Marie Helsing kommit fram till i sin nyligen publicerade avhandling om sambandet mellan hälsa och musik.

Enligt henne är musiklyssnande en genväg till bättre hälsa. Men det ska inte vara vilken musik som helst. De positiva effekterna märks om du lyssnar på musik du verkligen tycker om.

I undersökningen fick en kontrollgrupp på drygt 200 personer lyssna på sin favoritmusik under vila efter jobbet, en annan grupp hade tyst vila vid samma period. Gruppen med musik upplevde positiva känslor starkare och musiken sänkte nivåerna av stresshormonet kortisol.

– Att lyssna på musik i vardagen är ett enkelt och billigt sätt att må bättre. Det är ett sätt att förbättra folkhälsan i stort med väldigt enkla medel, säger Marie Helsing.

Hon betonar att en viktig slutsats från studierna är att alla reagerar olika på olika sorters musik, att det inte finns en universell ”avslappningsmusik” som fungerar för alla.

– För någon person är det dödsmetal som inger avslappning och positiva känslor, medan den sortens musik ger helt andra känslor för någon annan. Därför finns det inte en sorts avslappningsmusik som fungerar för alla, säger hon.

Marie Helsing hoppas kunna gå vidare och undersöka hur man kan använda musik som känsloreglerare. Då är det främst ungdomar som hon vill fokusera på och hitta metoder för hur unga människor kan styra sitt eget mående med hjälp av musiken.

Musik stärker hälsan på flera sätt. 2003 kom narkossköterskan Ulrica Nilsson med avhandlingen som påvisade musikens positiva effekter under och efter en operation. Resultaten visade entydigt att musiken minskade smärtan och sänkte stressnivån hos patienterna. Orsaken till det är troligen att musiken distraherar patienten som slappnar av lättare, får något annat att tänka på och känner sig mindre orolig, vilket gör att patienten återhämtar sig snabbare efter operationen. Studierna utfördes på över 400 personer och de positiva effekterna märktes av lugn musik utan vokala inslag.

Även exempelvis körsång är ett exempel på när musik ”blir till medicin”. Sången höjer halten av lugn-och-ro-hormonet oxytocin och ger dig därmed en tillfredsställande känsla i kroppen. Många är de som vittnar om det ”fantastiska” med att sjunga tillsammans. Förutom rent mätbara effekter som ökad halt av oxytocin och sänkt nivå av kortisol ger också körsången en känsla av sammanhang och gemenskap vilket i sig får dig att må bra.

Fakta: 

Fakta: Läs om sambanden mellan musik och hälsa:

Noter – om musik och hälsa av Töres Theorell, 2009

Må bättre med musik av Eva Bojner Horwitz och Gunilla Bojner, 2005

Här finns Marie Helsings avhandling: http://hdl.handle.net/2077/28257

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu