• Hampaseparering för tillverkning av isoleringsmaterial på Österlen.
Fria Tidningen

På Österlen odlas hampa som byggnadsmaterial

Sakta men säkert sker en svängning inom byggnadsindustrin där några nu väljer att byta ut plast mot naturmaterial att isolera med.

– Äntligen är marknaden mogen för hampa, säger Thomas Jacobsson, som odlat hampa industriellt i tio år.

Hampaplantorna står fortfarande kvar i täta rader i det regntunga landskapet på Österlen. Thomas Jacobsson har odlat hampa på den skånska slätten sedan 2003 och har två hektar avsatt för industriell hampaodling. Redan för tio år sedan var han inställd på att odla hampa och förädla så att det kunde användas till isolering i bostäder.

Men han var före sin tid och det har tagit lång att etablera verksamheten i Sverige. Men de senaste åren säger han att möjligheter öppnat sig och fler och fler frågar efter hampa som isoleringsmaterial.

– Det verkar ligga rätt i tiden just nu med hampa. Många är intresserade av att hitta ett alternativ till plasten att isolera bostäder med och då är hampa bra, säger han.

Thomas Jacobsson odlar småskaligt och säljer till enskilda, intresserade privatkunder.

– Yngre byggare är mer intresserade av att hitta alternativ till plast, ett material som andas som gör att vi får en bättre inomhusmiljö, säger han.

Nu står plantorna och väntar på vintern. Bladen har ramlat av, eller blåst bort i den senaste stormen Simone. Bara halvdöda stänglar är kvar på åkern.

– De väntar på att frystorkas. De ska stå i kyla och snö i omkring en vecka, efter det är de färdiga att skördas, säger han.

Då ska stänglarna plockas in och fibrerna ska separeras från vedämnena i en process som Thomas sköter på gården.

Till våren är det dags att börja om hela processen då Thomas sår hampa igen från frö.

Förutom Thomas Jacobsson finns det en till industrihampaodlare i Sverige, i Grästorp, i västra Sverige.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2023 Fria.Nu