• Abborre är naturligt en bottenlevande sötvattensfisk som inte gillar att vara instängd, tycker Djurens rätt.
Fria Tidningen

”Inte en bra idé att stänga in fiskar”

Ur fiskarnas perspektiv är aquaponics inte en bra idé, tycker Djurens rätt.

– Största problemet är brist på utrymme, säger Linda Björklund, etolog.

Fiskar ska inte hållas i fångenskap, tycker Djurens rätt och anser därmed att odlingsmetoder som aquaponics inte är någon bra idé. Ju mindre utrymmet är som fiskarna hålls i desto större är problemet, tycker Linda Björklund på Djurens rätt.

– Att hålla fiskar i akvarium försvårar för fiskarna att få utlopp för sina naturliga beteenden, därför är vi generellt emot att hålla fiskar instängda. Sedan är det olika för olika arter var de har för behov, säger hon.

I rapporten Under ytan från Djurens rätt 2008 kräver organisationen att förbudet mot viltfångade fiskar som sällskap och hobby även ska omfatta akvariefiskar och därmed ska förbjudas. Men det är långt dit. Fiskar är idag de djur som utnyttjas i störst omfattning av människor, framförallt för matproduktion.

Maria Svennbeck på Aquaponics Sweden tycker att det är bra att kritiken lyfts, men tycker samtidigt att behandlas fiskarna väl så räcker det.

– Fiskar är så pass känsliga djur så mår de dåligt märker man det direkt. Runda kar är bättre än fyrkantiga till exempel. Självklart ska man se till att fiskarna har det bra, säger hon.

En större tank eller akvarium för fiskar är självklart bättre än en mindre, tycker Linda Björklund men hon säger att även på ett större utrymme så blir förhållandena aldrig så bra som i frihet.

– Ur djurens perspektiv är det problematiskt att stänga in dem över huvudtaget, säger hon.

De fiskar som brukar rekommenderas för aquaponics är abborre och tilapia. abborren är naturligt en sötvattenslevande fisk som jagar i stim. Tilapia är en grupp fiskar som ursprungligen levde utanför Afrikas kuster. I dag odlas den mycket i USA och Asien som mat och som akvariefisk.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu