Fria Tidningen

USA:s största liga i damfotboll ställs in

En av världens bästa damfotbollsligor, WPS i USA, ställer in hela säsongen. Orsaken är en rättslig strid med en av klubbägarna. ”Mycket negativt för damfotbollen”, säger Sveriges assisterande förbundskapten Ann-Helen Grahm.

Det negativa beskedet nådde spelarna för ett par veckor sedan. Ligan har haft ekonomiska problem och legat i juridisk konflikt med en klubbägare, Dan Borislow, som äger laget Magic jack. Nu fokuserar flera av spelarna på att hitta nya klubbadresser och de fem lagen i WPS söker febrilt efter en lösning på bakslaget. Sannolikt kommer samtliga klubbar spela i amatörligan WPSL, vilket betyder en mindre storslagen satsning än vad det var tänkt med en helprofessionell liga.

– Det som hänt är mycket negativt för damfotbollen. Det behövs starka ligor som drar fram utvecklingen och ger ökade möjligheter för spelare att utöva sin sport på högsta nivå och samtidigt klara sin försörjning. Det är nummer ett som man känner, säger Ann-Helen Grahm, assisterande förbundskapten för svenska damlandslaget.

Hon är kritisk till hur amerikanarna valt att organisera sin förstaserie.

– De satsar på en helprofessionell organisation som kostar stora summor pengar, vilket gör det hela mer sårbart. En bättre väg att gå skulle vara att ha en annan organisationen som inte skulle vara så kostnadskrävande. Det är mycket annorlunda mot Sverige där våra föreningar bygger på mycket ideellt engagemang, säger hon.

Johan Rydén, sportjournalist som driver en blogg om internationell damfotboll, tror att det faktum att damfotboll globalt sett är underprioriterad jämfört med herrfotboll har en viss betydelse i att hela säsongen ställs in.

– Det ska man ta med i beräkningen även om nått liknande skulle kunna hända även herrligan. Risken är större för damligorna för de har lägre anseende och det sitter tyvärr i väggarna att damfotboll är kass. Men herrligan i USA har tidigare ställts in på grund av ekonomiska bekymmer så visst händer det även på herrsidan, säger han.

Ambitionen är att WPS drar i gång 2013 igen, och Johan Rydén tror att det kommer att lösa sig framöver.

– Fotbollen är så enormt stor bland unga tjejer i USA, de hade fantastiska tv-siffror från VM förra året och stjärnorna syns allt mer i medier och på andra ställen så jag hoppas och tror att ligan kommer att köra i gång igen, säger han.

 

Något positivt kan den inställda ligan föra med sig. Sannolikt kommer flera amerikanska storstjärnor hamna i Europa och kanske Sverige. Veronoca Boquete, vald till ligans bästa 2011, är redan värvad till svenska Tyresö. En av världens bästa spelare, Marta, är en av dem som letar ny klubb. Enligt vaga källor till medier sägs hon vara på väg till Sverige. Det blir dock inte gratis. Enligt hennes agent ligger prislappen på omkring 7 miljoner, vilket kan jämföras med exempelvis Umeå IK:s budget på 2,9 miljoner för hela truppen.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Bojkottkampanj nagel i ögat för svensk hockey

I skuggan av segeryran efter förra helgens svenska VM-guld i herrhockey bedriver människorättsaktivister kampanj mot nästa års VM i Vitryssland.

– Vi uppmanar svenska hockeylandslaget att inte spela med diktatorn Lukasjenko, säger Martin Uggla från kampanjgruppen.

Fria Tidningen

Prispengar lika för herr och dam

Många svenska cykeltävlingar har gjort sin läxa och jämnat ut prissummor mellan herr- och damelitklasserna. En tävling sticker dock ut i mängden, Cykelvasan.

Fria Tidningen

Hon trampar på machoidealen

Lisa Ström har två stora mål denna tävlingssäsong. Vinna SM-guld i cykelcross och krossa patriarkatet.

Fria Tidningen

Landslagen spelar regelbundet mot diktaturer

Svenska fotbollslandslag har sedan 2011 spelat minst 17 landskamper mot länder som allvarligt kränker mänskliga rättigheter. Under året spelas matcher mot bland annat Azerbajdzjan, Nordkorea och Vitryssland.

Fria Tidningen

Han följer sitt lag på distans

Palestinska herrlandslaget klarade sig vidare i internationella Challenge cup som spelas i Nepal. Avancemanget öppnar för lagets första deltagande i asiatiska mästerskapen.

Fria Tidningen

© 2023 Fria.Nu