Fria Tidningen

Polisvåldet upprör supportrar

Upprördheten är stor i supporterleden efter hockeymatchen mellan AIK och Djurgården för drygt en vecka sedan. På nätet sprids filmklipp där polisen slår på flyende supportrar med batonger. ”Vi har märkt av en förändring i polisens arbete där man tydligt annonserat hårdare tag mot supportrar”, säger Victor Capel, från AIK:s supportergrupper.

Tidigare i veckan gick AIK-alliansen – en sammanslutning av AIK:s supportergrupper i fotboll och ishockey – ut med meddelandet att man avslutar allt samarbete med polisen.

AIK-alliansen har haft kontinuerliga samtal med polisen de senaste sju åren för att hitta gemensamma lösningar på de oroligheter som har varit.

– Det är lönlöst och slöseri med tid. De säger en sak på möten och gör sedan något helt annat, säger Victor Capel, sammankallande i AIK-alliansen.

Bakgrunden är hockeymatchen för en och en halv vecka sedan där bråk utbröt mellan polisen och supportrar. Matchen fick skjutas upp en halvtimme på grund av oroligheterna. Inför matchen hade polisen en ny strategi som gick ut på att placera kravallutrustad polis i trapporna bland supportergrupper.

Det provocerade många och några valde att lämna arenan innan matchen ens dragit i gång. På nätet finns filmer där det ser ut som om polisen slår i vild panik omkring sig med batonger. Ett ökänt filmklipp som spridits på supporterforum visar en polis som slår på en supporter som ligger still på marken.

– Det är jäkligt trist men inte förvånande. Vi har märkt av en förändring i polisens arbete det senaste året där det är hårdare tag mot supportrar, säger Victor Capel.

AIK och polisen har suttit i möten under veckan för att reda ut vad som hänt.

– Det är klart att vi ska gå vidare med det här på något sätt. Uppenbarligen har det hänt en massa saker eftersom det blivit ett sådant eftersnack. Men vi går igenom allt material med polisen just nu, säger Tomas Lööv, säkerhetsansvarig på AIK hockey.

Tidigare har AIK:s sportchef Anders Gozzi tagit supportrarnas parti i medier. ”Nu var det mer polisen som skapade en massa oroligheter istället för att finnas där om det behövs. Jag måste ta reda på varför polisen valde den här taktiken, att stå med en aggressiv stil och agera på läktaren”, sa han till Aftonbladet.

Djurgårdens säkerhetschef Abbe Törsleff tycker att våldsinslag på läktarna är oacceptabelt.

– Det är ett underbetyg och det har vi sagt till polisen. Det ska inte behövas massa poliser för att hålla trappor och nödutgångar rena, men det blir konsekvensen när några inte respekterar detta. Vi ska inte använda våld som kommunikationsmedel, det som behövs nu är konstruktiva dialoger mellan klubbar, fastighetsägare, supporter och polis, säger han.

Direkt efter matchen redovisade polisen ett antal våld mot tjänsteman, våldsamt upplopp, olaga hot och omkring 15 misstankar om narkotikabrott. Det finns även anmälningar mot polisen. Polisen är även JO-anmäld av en supporter som anser att han och många andra utsattes för trakasserier, hån och misshandel av polisen. Polisen själva är i stort nöjd med insatsen.

– Entrévärdar och ordningsvakter har känt sig bortkörda från trappor och läktare. Vi har därför fått ett uppdrag att hjälpa till att hålla trappor och in- och utgångar fria. Sedan är det bara synd att supportrar attackerar oss så vi måste ingripa, säger Kjell Lindgren, presstalesperson för Stockholmspolisen.

Vad tänker du om de bilder som florerar där det ser ut som om det är polisen som tar initiativ till våld?

– Jag kan inte kommentera enstaka filmklipp och har ingen full bild av hela händelseförloppet, men det kommer naturligtvis göras utredningar kring de anmälningar som kommit in.

Många blir provocerade av att polisen stegar in på arenan i full utrustning när det är lugnt på läktarna, vad tänker du om det?

– Jag har svårt att förstå att man kan bli provocerad över att vi är där. Vi har alltid på oss skyddsutrustning om det finns risk för våld, säger han.

Stefan Rådman, chef för polisens insats i Globen sammanfattar polisens nya taktik så här:

– Det ska vara roligt att vara supporter men jobbigt att vara riskhuligan. Vi är inte på arenan i eget syfte. Målet är att det ska vara en stämning där barn och vuxna kan känna sig trygga, säger han.

Victor Capel tycker att kritiken mot polisen är bredare nu än förut.

– Tidigare var det mest vi organiserade supportrar som kritiserade för det var vi som råkade ut för polisens felsteg. Nu är upprördheten bredare. Jag tror ingen i Globen förstod vad polisen höll på med, säger han.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Bojkottkampanj nagel i ögat för svensk hockey

I skuggan av segeryran efter förra helgens svenska VM-guld i herrhockey bedriver människorättsaktivister kampanj mot nästa års VM i Vitryssland.

– Vi uppmanar svenska hockeylandslaget att inte spela med diktatorn Lukasjenko, säger Martin Uggla från kampanjgruppen.

Fria Tidningen

Prispengar lika för herr och dam

Många svenska cykeltävlingar har gjort sin läxa och jämnat ut prissummor mellan herr- och damelitklasserna. En tävling sticker dock ut i mängden, Cykelvasan.

Fria Tidningen

Hon trampar på machoidealen

Lisa Ström har två stora mål denna tävlingssäsong. Vinna SM-guld i cykelcross och krossa patriarkatet.

Fria Tidningen

Landslagen spelar regelbundet mot diktaturer

Svenska fotbollslandslag har sedan 2011 spelat minst 17 landskamper mot länder som allvarligt kränker mänskliga rättigheter. Under året spelas matcher mot bland annat Azerbajdzjan, Nordkorea och Vitryssland.

Fria Tidningen

Han följer sitt lag på distans

Palestinska herrlandslaget klarade sig vidare i internationella Challenge cup som spelas i Nepal. Avancemanget öppnar för lagets första deltagande i asiatiska mästerskapen.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu