Stockholms Fria

Vänsterpartiet polisanmäler försäljningen av vårdcentral

Vänsterpartiet i Storstockholm polisanmäler Stockholm läns landsting för försäljningen av vårdcentralen Serafen. I sin anmälan till den nyinrättade nationella korruptionsgruppen inom Rikskrim, anför Vänsterpartiet även misstanke om jäv.

– Anmälan avser trolöshet mot huvudman. Vi anser att försäljningen bryter mot kommunallagen. Vi vill också ha utrett om det handlar om en jävsituation då det har framkommit att Lars Joakim Lundquist är vän med Ulf Hallum, berättar Seluah Alsaati, vice distriktsordförande.

Är det rätt väg att gå?

– Ja, det tycker jag. Det här är ett självklart fall av trolöshet mot huvudman. Hade man följt kommunallagen måste man också följa en värderingsmodell som visar att man säljer till marknadspris. Vilket man inte gjort eftersom Serafen har sålts till ett underpris.

Avknoppningen skedde redan 2008 och att polisanmälan kommer första nu förklarar Seluah Alsaati med det var först genom försäljningen till Capio som det uppdagas att försäljningen till läkarna måste ha skett till ett grovt underpris.

Det var i förra veckan som vänsterpartisterna Birgitta Sevefjord och Håkan Jörnehed skrev en debattartikel i DN som innehöll den uppgiften att Capio betalat minst 20 miljoner och avslöjade att biträdande sjukvårdslandstingsråd i Stockholms läns landsting, Lars Joakim Lundquist, är vän till en av de 6 läkare som 2008 köpte vårdcentralen Serafen för 700 000 kronor.

Har du fått många reaktioner?

– Jag har i huvudsak fått positiva reaktioner på avslöjandet, men här i landstingshuset är det väldigt tyst, säger Birgitta Sevefjord, oppositionslandstingsråd.

SFT har inte heller lyckats få en kommentar från någon ansvarig politiker. Den enda kommentar som kommit från ansvarigt håll är från finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl, (M), som i Dagen nyheter förklarar försäljningen med att: ”Vi såg inte det hotet, att några skulle berika sig. Vi tänkte inte på det sättet”.

– Torbjörn Rosdahl hade inte något med det här beslutet att göra. Sen är det inte sant. Vi varnade redan då just för det som hänt. Förutom Lars Joakim Lundquist är ju de ansvariga politikerna såklart Filippa Reinfeldt, som vägrar uttala sig, samt dåvarande finanslandstingsråd Chris Heister, säger Birgitta Sevefjord.

Så ni efterlyser en kommentar från Filippa Reinfeldt?

– Ja, Filippa Reinfeldt har ett stort ansvar som ytterst ansvarig i landstinget. Men istället håller hon hela tiden helt tyst.

SFT har sökt Filippa Reinfeldt för en kommentar.

 

Försäljningen av Serafen

  • Det var för fem år sedan som sex läkare som arbetar på husläkarmottagningen fick köpa Serafen av Stockholms läns landsting för 694 500 kronor. 
  • I priset ingick personalstyrkan, lokalen, utrustning och en patientlista med över 11 000 namn. 
  • Försäljningen skedde 2008 och sedan dess har läkarna – förutom löner – fått drygt 160 000 kronor per år i aktieutdelning. 
  • När de nyligen sålde Serafen vidare till Capio, som ägs av riskkapitalbolagen Nordic Capital och Apax, fick de ytterligare 20 miljoner kronor att dela på.
Fakta: 

<h2>Läs även:<br><a href="http://www.stockholmsfria.nu/artikel/91726">Åklagare avvaktar beslut om att inleda förundersökning</a></h2>

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Stan kan få kvinnomuseum

Umeå har ett. Snart kanske även stockholmarna. ”Det finns ju inte bara ett manligt museum”, säger Ann Mari Engel som vill ha ett museum för kvinnorörelsens historia.

Stockholms Fria

Nya valregler hade gett Fi 5 mandat

Val 2014

SD fick 6 mandat, Fi och C bara 3 mandat var – trots att SD inte fick mer än 0,6 repektive 0,5 procent fler röster i kommunvalet i Stockholm.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu