Gratis mottagning för sexuellt utsatta ungdomar
Du kan vara helt anonym. Det är gratis och inga väntetider. Inga remisser behövs. För drygt en vecka sedan öppnade en mottagning för ungdomar som säljer sex eller blir utsatta för sexuella övergrepp.
Organisationen 1000 Möjligheter har öppnat en mottagning för alla unga upp till 25 år. Mottagningen ligger på Östermalm. De hoppas kunna ge sexuellt utsatta ungdomar hjälp enkelt och snabbt. Tjej, kille eller transperson eller om du inte vill definiera dig alls spelar ingen roll.
– Alla som kan ta sig hit och är under 25 år är välkomna. Det enda som krävs är man mejlar eller ringer för att boka en tid. Och eftersom man kan vara anonym så behöver man inte heller vara skriven i Stockholm, säger Rebecka Andersson, vikarierande verksamhetschef.
1000 Möjligheter var tidigare en tjejjour, men har sedan 2011 haft en jour på näten för alla ungdomar som säljer sex eller blir utsatta för sexuella övergrepp eller lever i sexuell utsatthet.
– Vi har varit på nätet ett tag, men vi märkte att det också finns ett stort behov av att träffas och prata, säger Rebecka Andersson
Hon berättar att ungdomar som blir utsatta för sexuella övergrepp ofta mår väldigt dåligt och är isolerade.
– Kanske har de inte berättat för en enda person vad de varit med om. Vi hoppas att de hittar oss så att de vet att de inte är ensamma och inte behöver vara det. Vi kommer även fortsätta finnas på nätet för alla som tycker det känns lättare.
Hur arbetar ni för att nå ut till ungdomarna?
– Vi arbetar på olika sätt för att nå ut – en arena är självklart nätet, vår hemsida och våra chattar, men även sociala medier så som facebook och instagram. Vi har också god kontakt med övriga kollegor i jourrörelsen som möter många unga, och hoppas självklart att de unga hittar oss via media, berättar säger Rebecka Andersson.
1000 Möjligheter är en feministisk och normkritisk organisation som jobbar för ett jämställt samhälle fritt från våld. De jobbar även med våldsförebyggande arbete och med att utmana destruktiva maskulinitetsnormer. De får bland annat stöd av Stockholms stad och Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.