Stockholms Fria

Järfälla kommun delade ut gratis dubbdäck till cyklister

I onsdags fick 150 cyklister i Järfälla nya dubbdäck och cirka 300 fick sina cyklar servade gratis då kommunen stod för notan.

– Det var väldigt uppskattat, säger Amir Nazari, chef för gator och parker i Järfälla kommun, som kom på iden att bjuda alla cyklande kommuninvånare på fria dubbdäck.

För att uppmuntra kommunens invånare till vintercykling erbjöd Järfälla kommun sina innevånare i onsdags gratis dubbdäck, reflexvästar och gratis service.

Amir Nazari, initiativtagare och chef för gator och parker i kommunen, berättar att upp emot 800 personer kom.

– Förutom alla cyklister fanns polisen, kommunen, cykelklubbar och Friskis och svettis på plats och svarade på frågor och informerade.

Fick alla som ville vinterdäck och sina cyklar servade?

–150 stycken fick nya vinterdäck och cirka 300 fick sina cyklar servade och de som vi inte hann med fick värdecheckar så de kan återkomma.

Vad gick kalaset på?

– Ungefär 50 000 kronor och cykelföretaget Sportson är delsponsor.

Amir Nazari berättar att det inte var några problem att få med kommunledningen på iden och det mynnade ut som en del i arbetet med miljöplanen.

– Vi har varje år ett särskilt fokus och under 2012 är det transporter som får extra uppmärksamhet. Arbetet baseras på två år av våra miljömål är att koldioxidutsläppet ska minska och att skapa förutsättningar för att öka användningen av kollektivtrafik och cykel.

Är det rättvist mot de som inte fick vinterdäck att kommunen bjuder på gratis dubbdäck till cyklisterna?

– Alla vinner på ökad säkerhet. Med dubbdäck minskar sannolikt olyckor som skulle drabba både cyklister och fotgängare. Vilket bidrar även till en samhällsekonomisk vinst i form av minskade vårdkostnader.

Hade ni koll på att inga från andra kommuner fick nya dubbdäck?

– Kampanjen vänder sig till Järfällabor, men vi hade ingen möjlighet att kontrollera det. Det kan tänkas att många pendlare i grannkommuner som passerade Järfälla på väg till och från jobbet uppmuntrades av vår kampanj och men därmed gynnas även Järfällaborna.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Stan kan få kvinnomuseum

Umeå har ett. Snart kanske även stockholmarna. ”Det finns ju inte bara ett manligt museum”, säger Ann Mari Engel som vill ha ett museum för kvinnorörelsens historia.

Stockholms Fria

Nya valregler hade gett Fi 5 mandat

Val 2014

SD fick 6 mandat, Fi och C bara 3 mandat var – trots att SD inte fick mer än 0,6 repektive 0,5 procent fler röster i kommunvalet i Stockholm.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu