Fria Tidningen

Könstrender, heteroalibin och queera lufthål

Alla ska med. Alla är välkomna. Det är farligt när fina ord döljer vad som försiggår under ytan.

Krönika: Heteronormer inom sporten

Vi lever i en underlig tid. Lagarna i det här landet får det att verka som att homo- och transfobi är något som hör till det förflutna, medan de är i allra högsta grad levande. Heteronormen som samhällsordning positionerar fortfarande vita heterosexuella män överst i en hierarki som på olika sätt håller andra grupper nere genom institutionaliserade strukturer, personliga härskartekniker och privatpolitiska hatbrott. 

Idrotten är en självklar del av vårt samhälle, varken bättre eller sämre. Men det som skiljer idrotten från övriga samhället är att föreningsidrotten faller utanför våra diskrimineringslagar.

Av den anledningen behövs det insyn och granskning av de normer och värderingar som är styrande. Åtminstone så länge idrotten finansieras statligt. En trettonårig transtjej ska inte vara skyddslös mot transofoba trakasserier om hon väljer att spela handboll på fritiden, lika lite som hon är det en halvtimme tidigare när hon sitter i den obligatoriska skolbänken.

I den svenska idrotten är alla välkomna, men det finns ofta en tystnad kring hbt-personer, förutom domarbögjäveln och fotbollsflatorna då. Ja, alla är välkomna, men det är inte samma som att alla välkomnas. En undersökning från Undomsstyrelsen 2008 visar att homosexuella och bisexuella ungdomar idrottar radikalt mindre i föreningar än heterosexuella ungdomar.

Varför är det då en så stark heteronorm inom idrotten? Från början var idrott en manlig företeelse, kvinnor hörde inte hemma i idrottssammanhang, dessutom fanns det ju en risk att den kvinnliga reproduktiva förmågan skadades av idrotten. Sas det. Eller som 1971, när Fotbollförbundet oroade sig över huruvida kvinnors bröst kunde ta skada av att spela fotboll. 

I dag betonar Riksidrottsförbundet tydligt att idrotten ska vara jämställd och jämlik. Men många gånger är ledare inom idrott män. 2009 satt totalt 546 personer i specialidrottsförbundens styrelser. Endast 33 procent av dessa var kvinnor. Och de normer och värderingar som hyllas inom idrotten är ofta samma normer och värderingar som i vårt samhälle ses som typiskt manliga: muskelstyrka, mod, uthållighet, tävlingsinstinkt.

Därför blir idrottande män ännu mer manliga och idrottande kvinnor har traditionellt setts som mindre kvinnliga än andra kvinnor – även om detta sakta men säkert håller på att luckras upp. 

Utifrån heterologik ska sedan homosexuella män vara feminina och homosexuella kvinnor vara maskulina. Så för bögar kan viss idrott fungera som ett heteroalibi, vare sig man vill det eller inte. Och för flator, bisexuella och straighta kvinnor så kan idrotten fungera queerande i omgivningens ögon.

Ironiskt nog har den binära synen på idrott som maskulin (fotboll, rugby, hockey) eller feminin (balett, konståkning, ridning) också kunnat skapa en fristad för vissa homo eller bisexuella personer. Om man redan brutit mot den aktuella idrottens könskodning, så kan det i vissa fall vara enklare att bryta även mot sexualitetsnormen.

Svårare är det att bryta mot könstrenden. Tanken på butchflator inom balett eller transor inom hockey får Anton Hysén att framstå som otroligt lättsmält för idrottsvärlden. Och det var han ändå inte.

Så visst finns det normer och förväntningar kvar att dekonstruera.

Fakta: 

Moa Magnusson är projektledare för ”En öppnare idrott” på RFSL Skaraborg och stafettkrönikör på sporten.

Läs även hennes första krönika "Våga ifrågasätta könsuppdelningen"

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Idrottens heliga freaks

Den 9 juni 2008. Thaiboxningsfight mellan Nong Toom och Pernilla Johansson. Då är de i gång, rond 1! Kommentatorerna följer med spänning de sparkar och slag och det kontrollerade våld som thaiboxarna utför. 2 minuter går, sedan: Vi kanske ska säga det, att hon har ju varit man tidigare dåra, men nu har hon ju ätit en del kvinnliga hormoner, som har gjort att hennes manliga styrka har försvunnit. Ja, hon har ingenting kvar av det, det är en tjej fullt ut.

Fria Tidningen

”Kvinnorna stämplas som sjuka”

Ska kvinnor med höga halter av testosteron tvingas till medicinering för att få tävla mot andra kvinnor? Ja, menar Internationella olympiska kommittén och internationella friidrottsförbundet. Nej, anser idrottsfilosofen Claudio Tamburrini som nyss fått anslag för att forska i ämnet.

Fria Tidningen

Våga ifrågasätta könsuppdelningen

Moa Magnusson, projektledare för ”En öppnare idrott” på RFSL Skaraborg, greppar stafettpinnen och blir Frias nya sportkrönikör. I första krönikan skriver hen om problemen med könssegregerad idrott.

Fria Tidningen

Idrotten diskriminerar unga homosexuella

Unga homo- och bisexuella personer utestängs från idrotten. Bland killar är det nästan dubbelt så stor andel heterokillar som motionerar jämfört med andelen homo- eller bisexuella killar, visar unika siffror från Ungdomsstyrelsen.

Fria Tidningen

© 2023 Fria.Nu