Idrottens heliga freaks

Den 9 juni 2008. Thaiboxningsfight mellan Nong Toom och Pernilla Johansson. Då är de i gång, rond 1! Kommentatorerna följer med spänning de sparkar och slag och det kontrollerade våld som thaiboxarna utför. 2 minuter går, sedan: Vi kanske ska säga det, att hon har ju varit man tidigare dåra, men nu har hon ju ätit en del kvinnliga hormoner, som har gjort att hennes manliga styrka har försvunnit. Ja, hon har ingenting kvar av det, det är en tjej fullt ut.

Fria Tidningen

Våga ifrågasätta könsuppdelningen

Moa Magnusson, projektledare för ”En öppnare idrott” på RFSL Skaraborg, greppar stafettpinnen och blir Frias nya sportkrönikör. I första krönikan skriver hen om problemen med könssegregerad idrott.

Fria Tidningen

På jakt efter en annan syn på manlighet

Vad hände egentligen med den mansrörelse som på 70-talet hävdade mannens rätt att vara mjuk? Velourpappor och mjukismän är föremål för avhandlingen Befria mannen! skriven av Helena Hill, idéhistoriker vid institutionen för historiska studier vid Umeå universitet.

På jakt efter en annan syn på manlighet

Vad hände egentligen med den mansrörelse som på
70-talet hävdade mannens rätt att vara mjuk?
Velourpappor och mjukismän är föremålet för avhandlingen Befria mannen! skriven av Helena Hill,
idéhistoriker vid institutionen för historiska studier
vid Umeå universitet.

Göteborgs Fria

Horstigma och makten över sanningen

Porr är kvinnoförnedrande, prostitution en tvångslösning för kvinnor i ytterst desperata livssituationer, och per definition en form av våldtäkt. Så är det alltid. Detta vet jag. Hur då? Någon har talat om det för mig. Vem då? De prostituerade själva? Flickan på Slitz framsida?
Boken Porr, horor och feminister av Petra Östergren skakar om mig som få böcker gjort, som ingen svensk feministisk bok gjort sedan Fittstim och Under det rosa täcket på 1990-talet.

Göteborgs Fria

L som i lesbisk

Vart tog ordet 'lesbisk' vägen? Tiina Rosenberg ger svaret i sin nya bok.

Göteborgs Fria

Ett fascinerande tidsdokument från Birgitta Stenberg

'Nu far jag ut i världen tillsammans med min älskade. Nu börjar allting om på nytt.'
Orden är artonåriga Carolls just när hon är i färd med att lämna Paris tillsammans med sin amerikanska älskarinna Martha. I Birgitta Stenbergs roman Fritt förfall målas vackra beskrivningar av femtiotalets Capri , både i ljuvt technicolor och i skarpare realistiska färger.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu