Fria Tidningen

Idrottens heliga freaks

Den 9 juni 2008. Thaiboxningsfight mellan Nong Toom och Pernilla Johansson. Då är de i gång, rond 1! Kommentatorerna följer med spänning de sparkar och slag och det kontrollerade våld som thaiboxarna utför. 2 minuter går, sedan: Vi kanske ska säga det, att hon har ju varit man tidigare dåra, men nu har hon ju ätit en del kvinnliga hormoner, som har gjort att hennes manliga styrka har försvunnit. Ja, hon har ingenting kvar av det, det är en tjej fullt ut.

Manlig styrka. Eller tjej fullt ut. Där har vi det. Valet. Och svaghetsmyten. Om man ska läsa en bok om träning och kropp som feminist så är det just boken ”Svaghetsmyten” av Colette Dowling. Varför bryter äldre kvinnor lättare höft och fot än äldre män? Svar: för att under åren upp till tjugo när bentätheten byggs upp med hjälp av fysisk aktivitet, har inte dessa personer uppmuntrats på samma sätt att klättra i träd, slå sig illa, klättra igen, sparka en boll i en båge rakt över en plan så att det susar i magen, träffa brännbollen med ett tjong och rivstarta iväg över grusig plan, varva varva varva, och i sista sekund slänga sig i mål, skrapa upp knän, små korn av sand och grus i blodiga sår som inte ens känns och revor i shortsen – som vissa andra personer.

Den falska uppfattningen av fysisk kapacitet påminner om den falska uppfattningen av vikt som många flickor har. Grundvalen för dessa kroppsstörningar läggs tidigt. Små pojkar som fyraåringar uppfattar sig som starkare än flickor och vice versa, fast det inte finns några sådana könsskillnader. Istället för att bli behandlade som ömtåliga måste flickor pushas att träna och bygga upp friska kroppar. Forskning har visat att det finns tydliga samband hos unga tjejer som utövar tävlingssporter och högre betyg, positivare självuppfattning och högre utbildningsaspirationer.

Men, alla människor är inte män eller kvinnor, pojkar, flickor, identifierar sig inte utifrån om de har fitta eller fitt. Och ärligt talat är det ganska tråkigt med den obligatoriska cisidrotten uppdelad i två kön. Självklart borde man träna och tävla i vikt/längdklasser istället.

Toppatleter är freaks. Per definition. De utför saker med sin kropp som de allra flesta av oss är alldeles för begränsade av kroppslig normalitet för att ens kunna föreställa oss. Och de hyllas för det. En simmare som Michael Phelps som har väldigt stora fötter och böjliga anklar (läs fenor) hyllas. Eller en basketspelare som Patrick Ewing som har superlånga armar och själv är exceptionellt lång. Hyllade freaks. Men idrotten hyllar inte alla som bryter mot fysiska normer.

VM 2009. Sydafrikanska 800-meterslöparen Caster Semenya vinner guld. På grund av sitt androgyna utseende ifrågasattes det om hon var kvinna. Sedan visade det sig att hon var intersexuell /DSD, det vill säga ett medfött tillstånd där könskörtlarna eller den anatomiska utvecklingen är atypisk. Under tio månader utreddes om hon skulle få tävla som kvinna. För tänk om hon hade tillgång till mer av det heliga testosteronet än andra kvinnor? Till slut bestämdes det att hon fick. Så himla tolerant och fint. Notera att testosteronvariationen mellan män är mycket högre än den mellan män och kvinnor. Men ickedopade män med mycket testo ses sällan som freaks. De hyllas. Som sagt.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Våga ifrågasätta könsuppdelningen

Moa Magnusson, projektledare för ”En öppnare idrott” på RFSL Skaraborg, greppar stafettpinnen och blir Frias nya sportkrönikör. I första krönikan skriver hen om problemen med könssegregerad idrott.

Fria Tidningen

Korpen satsar på damer

Gratis domarutbildning och bättre planer och matchtider för damer ska göra Korpenfotbollen mer jämställd.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu