Fria Tidningen

Ett år efter Postens stora omorganisering: ”Bättre, men inte bra”

För drygt ett år sedan införde Posten ett nytt postutdelningssystem med en stor omorganisation. Vilket ledde till kaos och stress för de anställda och julkort som kom fram först i januari. Ett år senare tycker facket, Seko, att situationen blivit bättre – men att det fortfarande finns en hel del kvar att göra.

– Det totala kaoset som rådde förra året är över, men det är dålig bemanning på flera håll vilket gör att arbetssituationen fortfarande är stressig och tuff för många av våra medlemmar, säger Seko Postens ordförande Affe Mellström.

Tillsammans med Sune Blomqvist, ordförande för Seko Posten meddelande, skrev de ett brev till Postens koncernledning där de krävde att ledningen tar sitt ansvar för att förbättra situationen för brevbärararna. Brevet fick stor uppmärksamhet i medierna.

Hjälpte era protester?

– Det gjorde de, men utan att säga att det är frid och fröjd nu. Det är bättre men inte bra. Det stora felet var att de genomförde omorganisationen utan att prata eller förankra den med de som berördes av den.

Peter Brännström, produktionschef på Posten anser att det nu funkar mycket bättre. Men vidhållare att det dåliga vädret var huvudorsaken till kaoset.

– Men det är klart att det uppstår problem när man ska genomföra en så stor förändring som vi gjorde.

Är det inget ni skulle ha gjort annorlunda?

– Posten är med sina drygt 500 arbetsplatser en av Sveriges mest decentraliserade företag, där det råder olika lokala förhållande och förutsättningar. Personligen tycker jag att det kanske inte var så bra att vi inte tog mer hänsyn till de olika lokala förutsättningarna. 

– Vi kan inte använda exakt samma modell på alla arbetsplatser, utan vi borde ha utgått mer från de lokala perspektivet. 

På fackets kritik att det fortfarande råder dåliga arbetsförhållanden på ett flertal arbetsplatser är svaret att de för en dialog med facket.

–  För oss är det viktigt att våra anställda har en bra arbetssituation och att vi uppmärksammar dem för vilket bra och viktigt jobb de utför. 

– Den här julen var till skillnad från föregående jul problemfri, trots stor arbetsbelastning gjordes ett fantastiskt arbete.

 

20 miljoner brev delas ut varje dag

  • Posten har 12 000 brevbärare i Sverige och förmedlar cirka 20 miljoner försändelser varje arbetsdag, mest till och från företag.
  • Koncernen, PostNord, består av Post Danmark A/S och Posten AB. I Danmark finns det 11 000 brevbärare.
  • Sedan 2009 samäger den svenska och danska staten företaget. Sverige äger cirka 60 procent av kapitalet och den danska staten 40 procent.
  • Totalt omsätter koncernen mer än 42 miljarder svenska kronor och har omkring 40 000 medarbetare.
Fakta: 

<h2><strong><br></strong></h2>

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Stan kan få kvinnomuseum

Umeå har ett. Snart kanske även stockholmarna. ”Det finns ju inte bara ett manligt museum”, säger Ann Mari Engel som vill ha ett museum för kvinnorörelsens historia.

Stockholms Fria

Nya valregler hade gett Fi 5 mandat

Val 2014

SD fick 6 mandat, Fi och C bara 3 mandat var – trots att SD inte fick mer än 0,6 repektive 0,5 procent fler röster i kommunvalet i Stockholm.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu