Stockholms Fria

Klottersanering – en lönsam bransch

Alliansen i stadshuset påstår att klottret minskar. Men en av de största aktörerna i saneringsbranschen hävdar motsatsen. ”Jag skulle säga att det skedde en liten ökning 2011 jämfört med 2010”, säger Krister Björklund på Alremove.

ATL Klottersanering & Underhåll AB, Kem grossisten, Klotterkonsulten Anti Klotter System, Cleanup time, Total klottersanering AB, ABC Fasadvård AB - Vi gör rent hus, Coloroff, Klotterbort, Graffigreen, All Remove, Klottrets fiende No 1.

Att ta bort klotter är big business. Branschen har det senaste decenniet vuxit stort. En av de största aktörerna i länet är företaget All Remove, som sanerar klotter åt bland annat Svenska Bostäder, Stockholms Stad, SL. Krister Björklund, som är affärsutvecklare på företaget, bekräftar att branschen vuxit enormt de senaste decennierna.

– Antalet aktörer är klart fler nu och vår egen verksamhet har ökat stort.

Branschens framtid ser han ljust och det är han inte ensam om. Branschorganisationen Almega utkom i höstas med en rapport, Branschrapport – Sanering 2011, där en enkät visar företagen tror på en fortsatt positiv utveckling.

Rapporten visar på nästan en fördubbling av omsättningen mellan 2004 till 2010, från drygt 1,8 miljarder till drygt 2,9 miljarder och de 128 företag som är medlemmar i Almega tror på en fortsatt lönsam utveckling. Men rapporten visar inte specifikt på sanering av klotter utan även andra typer av sanering. Det finns inga exakta siffror hur mycket saneringen av klotter totalt omsätter.

Branschen största kunder i länet är de offentliga beställarna. Storstockholms lokaltrafik, SL, är den största och har de senaste tio åren valt att lägga ner över en miljard kronor på klottersanering och skadegörelse.

Krister Björklund på Alremove berättar att branschen märkte av långkonjutkern 2008 – men att den återhämtat sig snabbt. När det gäller alliansen påstående att klottret minskade förra året som ett led i deras politk märker han inget av.

– Om vi jämför 2010 och 2011 skulle jag säga det skett en liten ökning. Vi gjorde fler saneringar 2011 än 2010. Men sett över flera år så tycker jag att mängden klotter håller sig rätt konstant.

Han menar att en förklaring till att antalet polisanmälningar minskat beror på att klottret och graffitin flyttat på sig.

– Graffitimålarna har allt mer dragit sig undan till platser där allmänheten inte är. Det har däremot inte de som ägnar sig åt rent och skärt sabotage, de som ritar streck med tjocka tuschpennor på husväggarna väg hem från firmafesten.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Stan kan få kvinnomuseum

Umeå har ett. Snart kanske även stockholmarna. ”Det finns ju inte bara ett manligt museum”, säger Ann Mari Engel som vill ha ett museum för kvinnorörelsens historia.

Stockholms Fria

Nya valregler hade gett Fi 5 mandat

Val 2014

SD fick 6 mandat, Fi och C bara 3 mandat var – trots att SD inte fick mer än 0,6 repektive 0,5 procent fler röster i kommunvalet i Stockholm.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu