Fria Tidningen

Fair play-pris till livräddande cyklister

Fair play-priset går i år till cyklisterna Patrik Johansson från Värnamo och Christoffer Sohl från Karlskoga för att de under ett lopp räddade livet på en konkurrent som fått hjärtstopp.

Det var under tävlingen Ränneslättsturen i mountainbike som en tävlande plötsligt föll ihop av hjärtsvikt. De båda cyklisterna tvekade inte att ge upp sitt eget lopp och starta första hjälpen.

– Jag såg att en cyklist fallit ihop och insåg att det var allvarligt, så jag började direkt ge honom hjärt-lungräddning. Jag har via jobbet fått utbildning i metoden och det fungerade bra, säger Christoffer Sohl, i ett pressmeddelande. 

Tävlingsläkaren intygade senare att de båda cyklisternas snabba insats var avgörande för att konkurrenten överlevde.

Fair play-priset delas ut av Riksidrottsförbundet och Svenska sportjournalistförbundet och ska premiera föredömligt uppträdande i idrotten.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Bojkottkampanj nagel i ögat för svensk hockey

I skuggan av segeryran efter förra helgens svenska VM-guld i herrhockey bedriver människorättsaktivister kampanj mot nästa års VM i Vitryssland.

– Vi uppmanar svenska hockeylandslaget att inte spela med diktatorn Lukasjenko, säger Martin Uggla från kampanjgruppen.

Fria Tidningen

Prispengar lika för herr och dam

Många svenska cykeltävlingar har gjort sin läxa och jämnat ut prissummor mellan herr- och damelitklasserna. En tävling sticker dock ut i mängden, Cykelvasan.

Fria Tidningen

Hon trampar på machoidealen

Lisa Ström har två stora mål denna tävlingssäsong. Vinna SM-guld i cykelcross och krossa patriarkatet.

Fria Tidningen

Landslagen spelar regelbundet mot diktaturer

Svenska fotbollslandslag har sedan 2011 spelat minst 17 landskamper mot länder som allvarligt kränker mänskliga rättigheter. Under året spelas matcher mot bland annat Azerbajdzjan, Nordkorea och Vitryssland.

Fria Tidningen

Han följer sitt lag på distans

Palestinska herrlandslaget klarade sig vidare i internationella Challenge cup som spelas i Nepal. Avancemanget öppnar för lagets första deltagande i asiatiska mästerskapen.

Fria Tidningen

© 2023 Fria.Nu