Fria Tidningen

Upptrappat våld i Kazakstan

Minst 14 personer har dött och 83 skadats som en följd av helgens sammandrabbningar mellan polis och arbetare i Kazakstan.

Polisen öppnade eld på fredagen mot strejkande arbetare från det statliga oljebolaget Kazmunaigaz, som under sex månader har ockuperat en del av staden Zjana-Ozen i sydvästra Kazakstan för att kräva bättre arbetsvillkor.

Enligt New York Times utsända ville kommunen ville ha bort arbetarna från platsen eftersom de skulle förbereda firandet av Kazakstans 20-årsjubileum som självständig stat.

På lördagen protesterade hundratals personer mot behandlingen av oljearbetarna genom att blockera järnvägen i orten Shetpe, strax norr om Zjana-Ozen. Polisen sköt då mot demonstranterna.

Demonstranter kastade då stenar och brandbomber mot polisen och satte eld på ett lok och kommunens julgran. En person dödades och ett dussintal skadades, enligt New York Times.

Ett 70-tal personer häktades misstänkta för inblandning i våldsamheterna och har enligt den kommission som ska utreda helgens händelser utsatts för tortyr. Myndigheterna ska ha försökt tvinga fram erkännanden om delaktighet i upploppen och få namn på fler som har varit inblandade. Journalister har uppgett att kontrollstationer satts upp vid vägarna kring Zjana-Ozen och att internetsidor och mobiltelefonnät har stängts ner.

Kazakstan styrs sedan 1990 av presidenten Nursultan Nazarbajev, som till en början hade viss popularitet men med tiden har blivit allt mer diktatorisk. Kazmunaigaz kontrolleras av Timur Kulibajev, Nazarbajevs svärson och väntade efterträdare.

Fakta: 

Läs mer om oljearbetarnas kamp på:

http://www.fria.nu/artikel/90209

Se filmklipp från sammandrabbningarna här:

https://www.youtube.com/watch?v=Jo5jkZm6NZA&feature=player_embedded

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ilska mot polisen spred upploppen

I veckan presenterades första delen av den mest omfattande studien som gjorts om sommarens upplopp i Storbritannien. 30 forskare har intervjuat 270 kommuninvånare i flera brittiska städer. "De intervjuade har känt sig orättvist behandlade och diskriminerade av polisen", säger kriminologiprofessorn Tim Newburn som lett studien.

Fria Tidningen

Cannabis kan bli lagligt i Köpenhamn

Köpenhamn kan bli den första staden i Europa där cannabis är lagligt att både odla, sälja, köpa och bruka. Kommunfullmäktige har redan godkänt förslaget. Parlamentet fattar beslut i början av nästa år.

Fria Tidningen

”Ogaden – ett enda stort fängelse”

Rättegången mot de svenska journalisterna Martin Shibbye och Johan Persson har inletts i Etiopiens huvudstad Addis Adeba. De greps i Ogaden där militären begår övergrepp mot befolkningen och utländska företag exploaterar naturtillgångar. Fria har träffat tre exiletiopier som alla vittnar om missförhållanden.

– Ogaden är ett enda stort fängelse, säger Abdirahman Mahdi från seperatiströrelsen ONLF.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu