Fria Tidningen

IFK Göteborg höjer kompetensen kring hbtq

IFK Göteborg börjar nu för första gången arbeta med frågor kring hbtq inom fotbollen. Under våren kommer det att hållas utbildningsdagar för spelare, ledare, föräldrar och representanter från styrelsen.

Det är RFSL Skaraborg som i samarbete med SISU idrottsutbildarna kommer att hålla i utbildningen och syftet är att öka kunskapen om hbtq-personer inom idrottsvärlden och minska risken för att hbtq-personer blir osynliggjorda eller diskriminerade inom idrotten.

– Vi tackade ja direkt när vi fick det här erbjudandet. Det är en aktuell fråga och det är jätteviktigt att människor inte blir annorlunda behandlade av olika anledningar, säger Roger Gustafsson, ungdomsansvarig i IFK Göteborg.

Detta blir första gången IFK Göteborg jobbar organiserat med frågan över huvud taget. Roger Gustafsson ser även en fortsättning efter utbildningen.

– Vi kommer nog att fortsätta att jobba med hbt i någon form efter det här. Vi ska ta intryck av vad de som utbildar oss rekommenderar och så ska vi fundera själva på hur vi kan gå vidare, säger han.

Projektet ”För en öppnare idrott” har pågått i ett år och erbjuder kostnadsfria utbildningar till föreningar, lag och idrottsgymnasier. Men starten har varit trög, berättar Moa Magnusson, projektledare på RFSL Skaraborg.

–Det är först nu vi börjar få kontakt med klubbar och kan komma i gång ordentligt. Det är jätteroligt att IFK Göteborg som är en så stor klubb är med, säger hon.

Annars är AIK en fotbollsklubb som brukar framhållas i dessa sammanhang. Inom deras värdegrundsarbete finns hbtq med som en integrerad del i utbildningen för unga fotbollsspelare. Så långt är det troligen ingen annan elitklubb som går. Utbildningsprojektet Tipselit, som är ett samarbete mellan olika aktörer inom svensk elitfotboll, lanserade under 2011 en certifiering för klubbarna. En av delarna rör frågor kring föreningens mål med ungdomsverksamheten där en fråga är om det finns en framtagen värdegrund och policy, inklusive social policy, för verksamheten 8–19 år. Denna modell kan de flesta klubbar i herrallsvenskan och superettan svara ja på, men någon specifikation på vad policyn ska innehålla finns inte.

– Vi vill inte komma med pekpinnar. Det är något som klubbarna själva måste jobba fram. Hbt exempelvis kan ingå här, men vi ställer inget krav på att det eller något annat ska göra det. Vi jobbar på att förbättra certifieringen, det kan komma upp diskussioner om att snäva in frågorna, säger Stefan Lundin, sportchef på Svensk elitfotboll.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Bojkottkampanj nagel i ögat för svensk hockey

I skuggan av segeryran efter förra helgens svenska VM-guld i herrhockey bedriver människorättsaktivister kampanj mot nästa års VM i Vitryssland.

– Vi uppmanar svenska hockeylandslaget att inte spela med diktatorn Lukasjenko, säger Martin Uggla från kampanjgruppen.

Fria Tidningen

Prispengar lika för herr och dam

Många svenska cykeltävlingar har gjort sin läxa och jämnat ut prissummor mellan herr- och damelitklasserna. En tävling sticker dock ut i mängden, Cykelvasan.

Fria Tidningen

Hon trampar på machoidealen

Lisa Ström har två stora mål denna tävlingssäsong. Vinna SM-guld i cykelcross och krossa patriarkatet.

Fria Tidningen

Landslagen spelar regelbundet mot diktaturer

Svenska fotbollslandslag har sedan 2011 spelat minst 17 landskamper mot länder som allvarligt kränker mänskliga rättigheter. Under året spelas matcher mot bland annat Azerbajdzjan, Nordkorea och Vitryssland.

Fria Tidningen

Han följer sitt lag på distans

Palestinska herrlandslaget klarade sig vidare i internationella Challenge cup som spelas i Nepal. Avancemanget öppnar för lagets första deltagande i asiatiska mästerskapen.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu