Skånes Fria

Massutvisningarna från Skåne fortsätter

Trots den irakiska regeringens vädjan att inte skicka tillbaka irakier till landet med tvång, fortsätter massutvisningarna från Sverige. Förra veckan utvisades irakier från förvaret i Åstorp med ett chartrat flyg till Bagdad. Ett trettiotal demonstranter protesterade mot utvisningen.

Förra veckan genomfördes den andra massutvisningen till Irak från förvaret i Åstorp. Tidigare har resorna gjorts från Göteborg och Stockholm men nu har även Skånepolisen fått i uppdrag att samordna utvisningarna. De runt 40 irakierna fördes på tisdagskvällen i bussar till flygplatsen i Sturup där de tillsammans med ett hundratal andra irakier som gripits i norden, flögs till Bagdad. Inför utvisningen spärrades området runt förvaret av och fordon som passerade kontrollerades av polisen. Flera piketbilar rörde sig i området under kvällen. Ett trettiotal demonstranter samlades utanför förvaret för att protestera mot utvisningen.

– Jag är pensionär och är nog den äldsta här. Men jag har länge skämts för att vara svensk när jag hört om utvisningarna och bestämde mig för att åka hit och protestera, säger Eva Orrling, från Helsingborg.

Aida Ghardagian, från nätverket Aktion mot deportation, är kritiskt till den bristande insynen vid utvisningarna.

– Deportationer sker utan insyn av oberoende observatörer vilket gör att omvärlden inte vet hur flyktingarna behandlas. Det är viktigt att vi vittnar vad som sker. Om inte vi är här sker det i tysthet, säger hon.

En av dem som skulle åkt med planet men som fick avvisningsbeslutet upphävt några timmar innan avresa är Ali Taleb, journalist på bland annat den amerikanskfinansierade tv kanalen Al-Hurra TV. Han är kritisk till hur de som ska utvisas behandlas.

– De behandlar oss som fångar här, gardinerna är neddragna, vi får inte ta emot besök och alla mår psykiskt dåligt, säger han.

Enligt Maria Lindgren, operativ chef på förvaret i Åstorp, beror besöksförbudet på att arbetsbelastningen bland personalen är hög på grund av kvällens utvisning.

Under tisdagskvällen har tidningen telefonkontakt med flera av de utvisade inne på förvaret.

– Vi har vädjat till Irakiska myndigheter om att inte bli utvisade, de vill inte ha oss där, säger Wafi Nihad Majid.

Han berättar att han troligen kommer att bli fängslad så fort han anländer.

– Jag har inga identitetspapper. Ingen av oss vet vad vi ska göra när vi kommer fram till Bagdad, de flesta av oss har familjer här och har inte varit i Irak på flera år, säger Wafi Nihad Majid.

Sedan tre år tillbaka har Irak och Sverige ett avtal om återvändandet av irakier. I första hand ska resan tillbaka ske frivilligt. Personer som nekats asyl kan beordras att lämna Sverige, men bara om återvändandet sker humant, stegvis och under ordnade former, står det i avtalet. Irak har nyligen vädjat till Sverige att stoppa tvångsavvisningar av irakier och utvisningarna har även kritiserats av internationella människorättsorganisationer.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

100 miljoner i ökat Norrlandsstöd

Norrlandsstödet till lantbrukare i norra Sverige har inte räckt för att minska nedläggningen av gårdar. Nu höjs stödet med 100 miljoner.

Landets Fria

© 2022 Fria.Nu