Fria Tidningen

”Sverige ligger hopplöst efter”

Över 40 länder världen över deltar i en pågående aktionsvecka mot rasism inom fotbollen. Men i Sverige är intresset svalt.

– Vi ligger efter andra länder i arbetet med frågor som rasism, säger Danny Eriksson från Fotboll mot rasism i Sverige.

Ett organiserat nationellt förebyggande arbete mot rasism inom svensk fotboll startade på allvar under förra året då en utbildningsverksamhet kopplad till kampanjen Ge rasismen rött kort lanserades. Nu är arbetet i gång på allvar. Tre personer ska snart bli fyra och extra fokus kommer att riktas på utbildning bland fotbollsklubbar i hela landet.

Organisationen har kontakt med 10–20 klubbar på olika nivåer och försöker inspirera och erbjuda utbildningsmaterial till klubbar som själva tar initiativ till att jobba med värdegrundsfrågor i föreningen.

– Viktigt för oss är att inte bli ett alibi i klubben, ett projekt som kommer och sedan avslutas. Vi vill inspirera och stötta ett arbete som klubben själva bedriver, ett uppriktigt engagemang, säger Danny Eriksson, som har jobbat med Fotboll mot rasism i drygt två år.

 

Football against racism in Europes pågående aktionsvecka riktar in sig på toppklubbar i Europa där det anordnas manifestationer mot rasism i samband med matcher. Bland annat tågar lagen in på planen tillsammans med barn som bär t-shirtar med antirasistiska budskap. Lagkaptenen i varje lag uppmanas också bära armband med texten unite against racism. Före varje UEFA-cupmatch som spelas mellan 12 och 25 oktober kommer antirasistiska budskap att spridas på skärmar på arenan och annonseras i högtalare.

I Sverige har liknande saker anordnats i mitten av september och framåt med manifestationer före matcher i Allsvenskan och Superettan. Men under aktionsveckan kommer inget speciellt att anordnas och Danny Eriksson säger att Sverige ligger efter i de här frågorna internationellt sett.

– Sverige ligger hopplöst efter. De skandinaviska länderna och England har kommit längre. De har arbetat systematiskt med till exempel frågan om rasism under en längre tid än här och vi tar nu inspiration från dem i bland annat utbildningsmaterialet som vi tar fram, säger han.

Danny Eriksson påpekar också att i många andra europeiska länder finns en annan problembild än i Sverige, ett mer akut problem med rasism.

– Den svenska föreningsrörelsen är också lite unik jämfört med exempelvis England där klubbar drivs som företag. Det finns en god vilja i många svenska föreningar, men man vet inte hur man ska jobba med frågorna och tycker inte att man har resurser. Då kan vi komma in, säger han.

 

Fotboll mot rasism arbetar också mot andra diskrimineringsformer och vill stärka en svensk fotboll som generellt är mer öppen och välkomnande för alla.

– Frågan om till exempel homofobi är fortfarande en fråga som är svår att lyfta i många klubbar. Med Anton Hysén kom frågan upp på dagordningen, men det är tungt för en enda person att bära en hel världs förväntningar, säger han.

Danny Eriksson berättar att en intervju med Anton Hysén och Glenn Hysén nu är en del av organisationens utbildningsmaterial och kommer att skickas till show rasism red card i England.

Fakta: 

Fakta: Exempel på saker som händer under FAREs aktion week 12-25 oktober:

Bosnien-Hercegovina

15-22 okt i Stolac: Barn från kroatiska och muslimska skolor sammanförs och spelar matcher tillsammans. I Stolac är tendensen den att grupperna separeras och inte har aktiviteter tillsammans.

Finland

Helsingfors 22 okt: Ett antirasistiskt event kommer att hållas i Myllypuro fotbollshall som inkluderar ett turnering där spelare från Atlantis FC spelar tillsammans med nyanlända flyktingar. Eventets syfte är att uppmuntra etniska minoriteter att börja spela i finska fotbollsklubbar och att minska spänningar mellan grupper genom fotbollen.

Azerbadjan

Ganja: En fotbollsturnering för kvinnor kommer att arrangeras i Ganja som ska skicka ut ett budskap om att fotboll är en rättvis arena där män och kvinnor deltar på lika villkor.

Tyskland

Köln 19-31 oktober: En utställning med temat "högerextremism inom sporten" visas på FC Kölns stadium.

Källa: Fare

 

Fakta: Ge rasismen rött kort

Är en kampanj där fotbollsföreningar, spelar och åskådare tar avstånd från rasism, våld och trakasserier. Kampanjen drivs av organisationen fotboll mot rasism och spelarföreningen fotboll i Sverige.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Bojkottkampanj nagel i ögat för svensk hockey

I skuggan av segeryran efter förra helgens svenska VM-guld i herrhockey bedriver människorättsaktivister kampanj mot nästa års VM i Vitryssland.

– Vi uppmanar svenska hockeylandslaget att inte spela med diktatorn Lukasjenko, säger Martin Uggla från kampanjgruppen.

Fria Tidningen

Prispengar lika för herr och dam

Många svenska cykeltävlingar har gjort sin läxa och jämnat ut prissummor mellan herr- och damelitklasserna. En tävling sticker dock ut i mängden, Cykelvasan.

Fria Tidningen

Hon trampar på machoidealen

Lisa Ström har två stora mål denna tävlingssäsong. Vinna SM-guld i cykelcross och krossa patriarkatet.

Fria Tidningen

Landslagen spelar regelbundet mot diktaturer

Svenska fotbollslandslag har sedan 2011 spelat minst 17 landskamper mot länder som allvarligt kränker mänskliga rättigheter. Under året spelas matcher mot bland annat Azerbajdzjan, Nordkorea och Vitryssland.

Fria Tidningen

Han följer sitt lag på distans

Palestinska herrlandslaget klarade sig vidare i internationella Challenge cup som spelas i Nepal. Avancemanget öppnar för lagets första deltagande i asiatiska mästerskapen.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu