Fria Tidningen

Unikt palats för barnen

Den 1 oktober låste Palatset upp portarna till husets 33 rum. Här kan unga prova på aktiviteter som att skulptera, göra musik, radio och film eller bara skapa konst-iga grejer i uppfinnarlabbet tillsammans med konstnärskollektivet Candyland. Aktiviteten var febril när Fria besökte Palatset en vecka före premiären.

Möbler bärs in, saker ställs på plats och i ett rum håller några ungdomar på med genrepet av spökberättelsen Spökriddaren och hans väpnare av Cornelia Funke.  Det är den tyska författarens senaste bok och hon har själv valt Palatset för sin bokrelease samma dag.

– Palatset är unikt eftersom det har byggts upp av barn och unga, säger Lotta Nilsson, konstnärlig ledare på Palatset. Alla anställda har en eller två unga mentorer och det finns barnreferensgrupper för de flesta områden, till exempel toalettgruppen och biogruppen. Barnen har blivit vana vid att vuxna lyssnar på dem och vågar ta mer och mer plats. 

Det ekonomiska stödet kommer från både offentlig sektor och näringsliv. Tanken är att verksamheten i framtiden huvudsakligen ska finansieras av biljettintäkter. Inträdet är 120 kronor, och även om Lotta Nilsson vet att det kan låta mycket tror hon inte att det kommer att bli ett stort problem.

– Vi skulle inte vilja att det var gratis. När man går till Palatset ska man vara sugen på att göra grejer, det är inte ett ställe man går till för att hänga. Vi jobbar hårt på att alla från olika delar av Storstockholm ska känna sig välkomna, att Palatset ska vara relevant för alla. Det finns inget som säger att det skulle vara mer integrerat om det låg i förorten. Ingen äger Riddarholmen, hit är alla välkomna. 

Nästa år kommer tre dagar i veckan att vigas åt skolor, men skolverksamheten startar i mindre skala redan nu. Av de som visat intresse är förortsskolorna i majoritet. Många väntar med att boka in sig tills efter invigningen för att de ska veta vad de får, men Lotta Nilsson har redan märkt ett jättestort intresse. 

Palatset började med en tanke om att barn och kultur skulle hitta till varandra. Det blev ett ”prova på”-hus. Vissa aktiviteter är fasta men programmet, som ska innehålla bland annat konserter, föreställningar, filmer, artister och författare, växlar hela tiden. 

När jag lämnar Palatset möter jag Cornelia Funke på väg upp till sitt boksläpp och jag tänker att hon verkligen har valt rätt plats. Mystiken och magin i huset är högst påtaglig. 

Fakta: 

<h2>• Palatset ligger i Gamla riksarkivet på Riddarholmen i Stockholm. Det&nbsp;handikapptillgängligt och har hiss.&nbsp;<br>• Palatset är till för alla mellan 6 och 18 år.<br>• Öppettider: lördag och söndag kl 10–17, samt under höst- och jullov.&nbsp;<br>• För skolor finns särskilda program.&nbsp;<br>• Inträdet är 120 kronor.&nbsp;</h2>

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Bilderbokens relation till sin samtid

På Millesgården pågår just nu en utställning med Ingrid Vang Nymans illustrationer. Hennes djärva bilder kännetecknar utvecklingen av bilderboken under 1940- och 1950-talen. Fria Tidningen gick dit tillsammans med litteraturvetaren Elina Druker, som berättade om hur den svenska bilderboken förändrats över tid.

Fria Tidningen

Hallå där, Kristin Tjulander...

…publicistisk chef för non-books-utgivningen på bokförlaget Rabén & Sjögren. På Formex-mässan i september presenterade förlaget ”en av årets stora nyheter”: pennor, pennvässare, klistermärken, ritblock och annan merchandise med motiv ur Pippi och hennes vänner.

Fria Tidningen

Stor spänning på Barnens torg

Fria har talat med fyra barn-och ungdomsförlag som deltar i årets bokmässa för att fråga vilken litteratur som är på gång och vad mässan har för betydelse. För flera är det en av årets viktigaste händelser.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu