Stor spänning på Barnens torg
Fria har talat med fyra barn-och ungdomsförlag som deltar i årets bokmässa för att fråga vilken litteratur som är på gång och vad mässan har för betydelse. För flera är det en av årets viktigaste händelser.
Kristina Hoas driver det mindre förlaget Alvina förlag och ska besöka mässan för andra året i rad. För henne är den viktig som mötesplats:
– Framför allt vill jag knyta kontakter med branschfolk och möta läsarna och deras föräldrar. Däremot är den inte jätteviktig som försäljningskanal. Förra året hamnade jag på helt fel plats men
i år har jag monter precis intill Barnens torg, vilket känns spännande.
Barnens torg är en särskild temaavdelning för barn och unga. Akademibokhandeln har en scen med aktiviteter och scenprogram för barn och för dem som arbetar med barn och barnkultur. Alvina förlag arrangerar ett seminarium här med författaren Sara Lundberg och illustratören Majken Pollack vilka tillsammans gjort boken Emblas universum (se FT 11 juni). Alvina släpper också en ny bok av Emma Virke, Memmo och Mysen söker efter färger, i samband med mässan och författare signerar böcker i montern.
Karin Lemon är förläggare på Bonnier Carlsen. Också hon tycker att mässan är en fantastisk plats för att träffa läsare samt lärare och bibliotekarier. Bonnier Carlsen deltar i flera seminarier och håller uppläsningar, samtal och signeringar i den egna montern. Då får även publik utan seminariekort träffa författarna.
– Mässan har boken, författaren och läsarna i centrum, säger Karin Lemon. Många andra stora internationella mässor är interna branschmässor, med fokus på förlag och att köpa och sälja rättigheter. De är bra och inspirerande på sitt sätt, men Göteborgsmässan är speciell!
Bokförlaget Trasten ger ut barnböcker från Afrika, Asien, Latinamerika och andra delar av världen, litteratur som till stor del saknas hos andra förlag. På mässan delar de monter med ”moderbolaget” Tranan, där de kommer att presentera och sälja böcker. Några särskilda satsningar under mässan har inte förlaget råd med.
– Visst hade det varit roligt att ha en egen monter på Barnens torg, men det är omöjligt av ekonomiska skäl, säger Anna Gustafsson Chen på Trasten. Bokmässan är ju väldigt dyr.
Budgetalternativet, en monter på fyra kvadratmeter, kostar 8 600 kronor och då ingår en stol, ett bord och en matta.
För Opal förlag innehåller årets mässa fler höjdpunkter än vanligt. Det stora dragplåstret är den internationella storsäljaren Cornelia Funke som kommer till Sverige för första gången. Hon ska intervjuas av två femtonåriga tjejer från ungdomsbloggen Tonårsboken på Akademibokhandelns unga scen. Opal förlag kommer också att dela ut anteckningsböcker, tygkassar och tablettaskar med bilder från Cornelia Funkes böcker, varav den färskaste, fantasyboken Spökriddaren och hans väpnare, ges ut i september.
Författaren Monica Zak deltar på flera seminarier. Hon kommer med två nya böcker: tredje och sista delen om gatupojken Alex Dogboy samt Kasta syra, en sann historia om en flicka i Bangladesh som fick syra kastad i ansiktet.
– Bokmässan är för vår utgivning den viktigaste händelsen i Sverige och vi tycker den fungerar väldigt bra, säger Melina Grimlund som är marknadsansvarig på bokförlaget Opal. Det finns ett stort utrymme för barnlitteraturen och vi har vår monter på Barnens torg, vilket är mycket bra.
Årets bok- och biblioteksmässa äger rum 22–25 september och har tema tyska språket. Mässan arrangeras i år för 27:e gången.
Fler artiklar om
barn- och ungdomskultur
hittar du på vår
temasida Barn & Ung.