Fria Tidningen

Hallå där, Johanna Wester...

...ansvarig för nättidningen Barns rättigheter, som funnits i sin nuvarande form i ett år. 

Vilka är ni som driver barnsrattigheter.com?

– Jag försörjer driften och ansvarar för sidans underhåll, men till min hjälp i själva redaktionsarbetet har jag bjudit in ett antal tjejer med ideell bakgrund i barnrättsorganisationer. Min bakgrund är som barnrättsinformatör för Unicef.

Varför startade ni sidan och vad vill ni uppnå?

– Vi vill belysa barnkonventionen och bedriva en för allmänheten användbar nyhetsplats för barnkonventionsrelaterade projekt. För närvarande kan en titt i skribentgalleriet avslöja att vi dessutom fungerar som lite av en digital megafon för just unga kvinnor som vill uttrycka sig om barns rättigheter.

Vad skriver ni om?

– Snarare än att ha ett specifikt tema så applicerar vi ett och samma tema på alla de spridda ämnen vi skriver om: barnrättsperspektivet. Oavsett om vi skriver om sexuellt våld mot kvinnor eller om biståndsindustrin så gör vi det utifrån barnkonventionen: Hur påverkar det här våra unga?

– Men vi är måna om att hålla en ljus och konstruktiv ton i så stor utsträckning som möjligt. Exempelvis har vi en sektion som samlar tips för den som vill bli volontär – inte nödvändigtvis bara för att behovet av ideell hjälp är stort, utan också för att det kan vara så kul att volontärarbeta.

– Vi har också bland annat nyhetsrapportering anpassad för tonåringar, en ”digital verktygslåda” av metoder för att uppmärksamma och diskutera barnrätt samt sektioner för bland annat lärare och företag. 

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Bilderbokens relation till sin samtid

På Millesgården pågår just nu en utställning med Ingrid Vang Nymans illustrationer. Hennes djärva bilder kännetecknar utvecklingen av bilderboken under 1940- och 1950-talen. Fria Tidningen gick dit tillsammans med litteraturvetaren Elina Druker, som berättade om hur den svenska bilderboken förändrats över tid.

Fria Tidningen

Unikt palats för barnen

Den 1 oktober låste Palatset upp portarna till husets 33 rum. Här kan unga prova på aktiviteter som att skulptera, göra musik, radio och film eller bara skapa konst-iga grejer i uppfinnarlabbet tillsammans med konstnärskollektivet Candyland. Aktiviteten var febril när Fria besökte Palatset en vecka före premiären.

Fria Tidningen

Hallå där, Kristin Tjulander...

…publicistisk chef för non-books-utgivningen på bokförlaget Rabén & Sjögren. På Formex-mässan i september presenterade förlaget ”en av årets stora nyheter”: pennor, pennvässare, klistermärken, ritblock och annan merchandise med motiv ur Pippi och hennes vänner.

Fria Tidningen

Stor spänning på Barnens torg

Fria har talat med fyra barn-och ungdomsförlag som deltar i årets bokmässa för att fråga vilken litteratur som är på gång och vad mässan har för betydelse. För flera är det en av årets viktigaste händelser.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu