• Ingen bildtext
  • Ingen bildtext
  • Ko och Bosse.
  • Ingen bildtext
  • Ingen bildtext
  • Ingen bildtext
  • Ingen bildtext
  • Shaun Tans bok Sommarregler är vemodig.
  • Ingen bildtext
Fria Tidningen

Eggande läsning för hela julen

Kanske blir det mod, dagdrömmar och självkänsla under granen. Beatrice Jansson tipsar om barn- och ungdomsböcker som räcker över hela julen och längre än så.

På jakt efter jaget

Det är stärkande att läsa ungdomsböcker med huvudpersoner som söker en inre övertygelse om vad de själva trivs bäst med. Så är det i böckerna Se vart du ska!, Du & jag och Älska mig bara mig. De riktar sig till olika åldersgrupper men är alla starka berättelser om att möta nya livssituationer och att våga lyssna på sig själv.

Se vart du ska! av Kristina Westerlund är uppföljaren till Men ta tag i tyglarna då! Helena börjar ifrågasätta stallet och ridskolan. Hen mår inte bra där och frågan är hur hästarna mår av den nya och stränga ridläraren. Nu har Helena i hemlighet hittat ett annat stall, helt annorlunda från det tidigare. Här är alla välkomna att vara den man är, Helena känner att det är kul att rida igen. Frågan är bara om och hur hen ska våga berätta för kompisarna och om mamma ska acceptera bytet.

I Du & jag berättar Katarina von Bredow om femteklassaren Andreas vars trygga och lite skyddade värld plötsligt luckras upp. Det som varit självklart är inte längre det. Andreas tappar fotfästet när hen, genom ett sms, förstår att hans pappa förälskat sig i någon. Men hemma, tillsammans med Andreas och hans mamma, uppför sig pappa som vanligt. Det blir obegripligt och Andreas brottas med sig själv: borde hen säga något till mamma? I skolan, där hen är den ordningsamma med alla rätt på proven, får hen kontakt med nya personer och hamnar i situationer som tvingar honom att fundera över vem hen är och vad hen vill.

Saga går första året på gymnasiet och har blivit vän med Joline som är aktiv i den antifascistiska rörelsen. Älska mig bara mig av Marie-Chantal Long beskriver Sagas politiska uppvaknande på ett spännande och tillgängligt sätt. Saga deltar på demonstrationer, blir kär i Lex och sover över hos Joline som bor i ett eget litet hus på sin pappas tomt.

Det skulle kunna bli töntigt. Lex är några år äldre och aktivist sedan länge. Men den starka förälskelsen och det kaos som uppstår i Saga, också på grund av den kris föräldrarna går igenom, beskrivs så väl att det inte blir stereotypt. Med tiden växer Sagas integritet och medvetenhet om både samhället och hur hen vill vara för att trivas med sig själv.

Finurligt om att våga

Det här är en efterlängtad uppföljare till den första boken om de fina karaktärerna Koko och Bosse. Nu turas de om att vara den modige respektive den som inte vågar. Bosse vill inte duscha naken i simhallen och när toalåset krånglar i omklädningsrummet vågar hen inte be om hjälp. Koko är modig och säger ifrån till en stor kille, men blir rädd när stoppknappen inte funkar på bussen. Då hjälper Bosse. När grannen Lydia Bertilsson äntligen vågar ringa på för att bjuda över dem på middag tvekar båda men törs till slut öppna och tacka ja till erbjudandet. En finurlig bok med roliga bilder.

Kartor för alla tillfällen

Boken Viktiga kartor innehåller verkligen vad som utlovas. Förutom flaggförteckning och traditionella kartbilder får läsaren veta var de farligaste och giftaste djuren finns och vilka de är. Visste du att stenfisken har vassa, dödliga gifttaggar och att den blåringade bläckfisken är liten som en golfboll? Det finns kartor och text om mystiska platser och olösta mysterier, som Atlantis och snömannen, och om kända pirater som Anne Bonny och Mary Read.

Bilderna som visar hur jordens plattor ligger och var det ofta blir vulkaner och jordbävningar ger en spännande introduktion till vad jordens inre och klotets yttersta lager består av. En medryckande bok som har något för de flesta och som uppmuntrar till vidare läsning om det som engagerar mest.

Allt har flera sidor

Allt har två sidor brukar det heta, detsamma gäller En anka är bra att ha. Det är en charmig leporellobok som berättar barnets perspektiv på sin lek med ankan på den ena sidan och ankans på andra sidan, då heter boken En pojke är bra att ha. Pojken säger att hen har ankan som hatt eller att gunga på, och att hen lämnar den i badet när hen har badat klart. Ankan ser det som att den får ryggmassage, använder pojken som utkiksplats och att den stannar kvar och simmar lite till efter badet. Texten illustreras av förenklade teckningar med svart krita, barnets berättelse på gul botten och ankans på blå botten.

En rolig bok som på ett tydligt och självklart sätt visar att samma händelse kan upplevas olika beroende på vem man är.

Både mångbottnat och kusligt

Sommaren betyder ofta att det vanliga livet med rutiner och måsten tar en paus. Man kanske umgås med nya människor, bor på olika platser och leker andra lekar. Många minns säkert sin barndoms somrar med ett snett leende och frågan om vissa saker verkligen hände. Sommarregler av Shaun Tan ger oss en samling mångbottnade regler som den yngre av de två barnen, kring vilka reglerna berättas, lärt sig under en sommar.

Vi får också sällsamma, drömlika bilder som står för sig själva men också tjänar som illustrationer till regler som ”Ät aldrig den sista oliven på en fest”, ”lämna aldrig bakdörren öppen över natten” och ”vänta aldrig på en ursäkt”.

Både regler och bilder uppmuntrar till samtal om vad de egentligen betyder och vad det är vi ser. Vad händer om man tappar sin burk, är det verkligen en burk som tappas och vad är det som inte kan förvaras i den? Sommarregler är minst lika filosofisk och vacker som Shaun Tans tidigare böcker. Även denna rymmer både glädje och vemod, ömhet och utsatthet. Bilderna skapar en egen värld som kan känns tilltalande trots sin kuslighet.

Fakta: 

Se vart du ska

Av: Kristina Westerlund

Förlag: Opal förlag

Du & jag

Av: Katarina von Bredow

Förlag: Rabén & Sjögren

Älska mig bara mig

Av: Marie-Chantal Long

Förlag: Hippo bokförlag

Koko och Bosse törs inte!

Av: Lisen Adbåge

Förlag: Natur & Kultur

Viktiga kartor – för äventyrare och dagdrömmare

Av: Sarah Sheppard

Förlag: Bonnier Carlsen

En anka är bra att ha

Av: Isol

Förlag: Alfabeta förlag

Sommarregler

Av: Shaun Tan

Förlag: Kabusa böcker

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

En cyklande farmor från Åmål

I Jag ska aldrig sluta cykla av barnboksdebutanten Ulrika Gustafsson står leken i fokus och berättelsen kryddas med hemliga detaljer.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu