Synpunkten


Anna Veeder
Fria Tidningen

Svårt att vara optimist i Israel

Vi är mitt uppe i den judiska nyårshelgen, då man enligt judisk tradition äter söta frukter och rätter i hopp om ett gott och lyckligt kommande år. Men just nu är det svårt att vara optimistisk i Israel, åtminstone om man inte är en anhängare av Masada-doktrinen och anser kollektivt självmord på en avlägsen klippa i öknen vara ens medborgerliga plikt. Den ”politiska och diplomatiska tsunami” som försvarsminister Ehud Barak varnade för har inte nått oss än, men det mullrar vid horisonten och åskmolnen tornar upp sig.

Israels regering kan inte lastas för omvälvningarna i arabvärlden, attacken mot Israels ambassad i Kairo, premiärminister Erdogans hätska antiisraeliska retorik eller palestiniernas beslut att gå till FN. Men en pragmatisk och lyhörd israelisk regering kunde hanterat situationen annorlunda och varit mer flexibel gentemot turkiska, palestinska och amerikanska krav. Regeringen kunde ha bett om ursäkt för dödsskjutningarna på Mavi Marmara gentemot ett turkiskt löfte att inte driva målet inför internationell domstol. Netanyahu kunde ha gett sitt omedelbara samtycke till det amerikanska och palestinska kravet på en totalfrysning av bosättningarna istället för att förhala beslutet i det längsta. Israel bär inte hela skulden, men väl en stor del av ansvaret för landets tilltagande internationella isolering.

Den enda hoppingivande politiska händelsen under det gångna året var sommarens proteströrelse och massdemonstrationer med krav på ökad social rättvisa. Protesterna skapade en öppen diskussion om angelägna sociala och ekonomiska frågor tvärs över sektoriala och politiska gränser. Trajtenbergkommissionens nyligen publicerade rekommendationer uppfyller visserligen knappast proteströrelsens krav, men förhoppningsvis kommer sociala och ekonomiska frågor att spela en huvudroll i nästa valrörelse.

Israel har en välrenommerad och produktiv hitech-sektor och är medlem i OECD. BNP per capita ligger på nära 31 000 dollar, arbetslösheten på 6 procent. 2010 rankades Israel på femtonde plats av 169 länder på FN:s Human development index. Men de goda makroekonomiska siffrorna döljer det faktum att Israel har ett av de högsta fattigdomstalen och de största inkomstskillnaderna bland OECD-länderna. Endast 10 procent av de anställda jobbar i den välbetalda hitechsektorn. Stora sociala och ekonomiska skillnader råder mellan Tel Aviv-området och periferin (norra och södra Israel), mellan män och kvinnor (kvinnor tjänar i genomsnitt 64 procent av vad män gör) samt mellan olika etniska och religiösa grupper, där de palestinska araberna (främst beduinerna) hamnar lägst ner på skalan.

För att det nya året ska bli ett så gott år som vi önskar oss bör den israeliska regeringen både av moraliska och ekonomiska skäl nå en fredlig uppgörelse med palestinierna. Israels försvarsbudget är större än utbildnings- och sjukvårdsbudgeten sammantaget. En fred skulle minska försvarsutgifterna, öppna nya marknader och göra det möjligt att prioritera andra sektorer, som till exempel skolväsendet. Mindre än hälften av israeliska 17-åringar tar studenten, och bara runt 30 procent påbörjar högskolestudier inom åtta år efter studentexamen. Nedskärningar har lett till stora klasser och sämre kvalitet i undervisningen. Föräldrar som har råd betalar privatskolor eller extra undervisning, medan mindre bemedlade får klara sig bäst de kan. En OECD-rapport från 2010 fastslog att nyckeln till långsiktig ekonomisk tillväxt i Israel är en utbildningsreform och ökat deltagande på arbetsmarknaden, främst i den arabiska och ultraortodoxa sektorn.

Istället för bosättningar på Västbanken borde Israel långsiktigt investera i norra och södra Israel för att skapa infrastruktur, utbildnings- och arbetsmöjligheter för alla medborgare. Ett starkt Israel är inte ett stort, utan ett mer jämlikt Israel.

Fakta: 

<h2>Anna Veeder är frilansskribent bosatt i Israel och fristående krönikör för Fria Tidningen.</h2>

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Synpunkten
:

Konsten att alienera sina vänner

Israels före detta president Moshe Katzav är mest berömd för sin chauvinistiska kvinnosyn, som i slutändan gav honom en sjuårig fängelsedom för våldtäkt. Men Katzavs arrogans och uppblåsta självbelåtenhet visade sig inte enbart i hans relation till kvinnor, utan även gentemot representanter för judiska religiösa strömningar utanför ortodoxin.

Fria Tidningen
Synpunkten
:

En arabisk vår i Tel Aviv

På Rotschildboulevarden, som på kort tid förvandlats från chic paradgata till centrum för en av de mest imponerande folkliga protester som hållits i Israel, råder full feststämning. Hundratals Tel Avivbor, turister och nyfikna besökare flanerar längs boulevardens annars så gröna mittremsa där ett tältläger satts upp i en spontan protest emot Tel Avivs orimliga hyror och katastrofala bostadssituation.

Fria Tidningen
Synpunkten
:

Samexistensen som trotsar lagen

Molnen hopar sig över parkeringsplatsen ovanför den övergivna palestinska byn Lifta intill Jerusalems västra infart. I bilradion rapporterar en israelisk journalist från det centrala torget i Majd al-Shams på Golanhöjderna, dit ett hundratal palestinier från flyktinglägren i Syrien lyckats ta sig för att demonstrera med sina medhavda palestinska flaggor. Libanesiska styrkor har skjutit ihjäl ett antal libanesiska demonstranter som närmade sig den israeliska gränsen; vid Erezövergången till Gazaremsan skadades ett dussintal palestinier varav en livshotande då den israeliska armén öppnade eld mot en demonstration. Hundratals palestinier demonstrerar vid Kalandiaövergången i Jerusalem, situationen är spänd och hotar att eskalera. Längs norra gränsen råder högsta beredskap och föräldrarna uppmanas att ta hem sina barn från skolorna.

Fria Tidningen
Synpunkten
:

Kan Egyptens frihet nå de afrikanska flyktingarna?

Sinaihalvön är ett turistparadis som drar till sig såväl israeliska backpackers, kristna pilgrimer, dykningsfantaster och den egyptiske ex-presidenten Mubarak, som tagit sin tillflykt till sin lyxvilla i Sharm el-Sheikh. Men Sinai är också huvudled för en omfattande och enormt lukrativ människosmuggling över den långa och svårövervakade gränsen mellan Israel och Egypten.

Fria Tidningen
Synpunkten
:

Vänstervridna patrioter vandrar för demokratin

Israels mest katastrofale utrikesminister genom tiderna, Avigdor Lieberman, lyckades nyligen med det ingen annan israelisk politiker åstadkommit: att få 15 000 israeler att lämna sina varma vardagsrum en lördagskväll i januari för att vandra längs Tel Avivs regnvåta gator i en demonstration till stöd för demokratin.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu